Belföld

Nem szabadulunk az esőtől a pünkösdi hétvégén

eso(960x640).jpg (Array)
eso(960x640).jpg (Array)

Csak öt megyében nincs elsőfokú figyelmeztető előrejelzés szombatra. A nyakunkon maradnak a zivatarok, de nem lesz különösebben hideg.

Az előttünk álló hosszú hétvégén hazánk időjárását egy helyzetét alig változtató, és csak lassan gyengülő frontálzóna alakítja. Sok felhőre, gyakori csapadékra kell számítani. Nyugaton az átlagosnál több fokkal hűvösebb idő várható (az év ezen időszakában az átlagos maximum-hőmérséklet Magyarországon 21-22 Celsius-fokkörül alakul), keleten átlagos közeli vagy kevéssel afeletti értékeket mérhetünk.

Szombaton délelőttig nagy területen további ismétlődő esőbő és záporból várható nagy csapadék, főként a Dunántúlon és a középső országrészben hullhat 20 mm-t meghaladó mennyiség – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat fegyelmeztető előrejelzéséből.

Napközben az országban elszórtan kialakulhatnak zivatarok, elsősorban keleten, északkeleten intenzívebb zivatarok is lehetnek, amelyekhez kis valószínűséggel akár 70-90 km/h-s széllökés és jégeső is társulhat.

Többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, de a nap első felében az Észak-Alföldön, délután a déli területeken szakadozott lesz a felhőzet. Kora délutánig többfelé, délután már főleg csak északon várható ismétlúdú jelleggel eső, zápor, helyenként zivatar. A legnagyobb mennyiségű csapadék a Dunántúlon és a Duna-Tisza közén várható, területi átlagban 20 mm feletti mennyiséggel. Az északi, északkeleti szél több helyen megélénkül, nyugaton erős, viharos közeli széllökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 16 és 24 fok között valószínű, de a Nyugat-Dunántúlon csak 11, 14, északkeleten 25, 27 fok is lehet. Késő este 10, 16 fok várható.

Vasárnap gyakran lesz erősen felhős az ég, emellett néhány órára kisüthet a nap. Többfelé várható eső, zápor, főként keleten zivatar is kialakulhat. Az északi, északnyugati szél többfelé megerősödik, zivatarok környezetében viharossá fokozódik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 9 és 14, a legmagasabb nappali hőmérséklet nyugat-keleti eloszlásban 16 és 24 fok között várható.

Hétfőn nyugaton szakadozottabb, keleten zártabb felhőzet várható, keleten sokfelé, nyugaton szórványosan valószínű zápor, néhol zivatar. Legtöbb csapadék a Tiszántúlon valószínű. Az északnyugati, északi szél néhol megerősödik, zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 10, 15, a legmagasabb nappali hőmérséklet 17, 22 fok között alakul.

Kedden nyugaton szakadozottabb lesz a felhőzet, keleten borult lesz az ég. Keleten sokfelé, nyugaton elszórtan valószínű eső, zápor. Az északnyugati, északi szél többfelé megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 9, 15, a legmagasabb nappali hőmérséklet 15, 21 fok között alakul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik