Belföld

Vörösiszap-per: 33 milliós kártérítést fizet a MAL Zrt.

Az eredetileg követelt 500 millió forintnyi kártérítésből 33 milliót kell kifizetnie, mert a jogerős ítélet szerint csak 11 károsult igénye volt megalapozott – számol be a nyugat.hu.

Csütörtök délelőtt hirdetett ítéletet a Győri Ítélőtábla abban a perben, melyben a vörösiszap-katasztrófa 67 áldozata pertársaságként követelt kártérítést a kolontári vörösiszap tározót működtető MAL Zrt-től – tudósít a nyugat.hu. A jogerős ítélet szerint a MAL Zrt. kétség kívül felelős a katasztrófa következményeiért. A bíróság kimondta, hogy a 67 károsult igényéből csak 11 volt megalapozott, ám az ő esetükben kétszeresére növelték a kártérítés összegét: 500 ezer és 3 millió forint közötti összeget kaphatnak.

A vas megyei hírportál hozzáteszi: a MAL Zrt ezzel együtt tulajdonképpen nyertesként távozott, mert a ténylegesen fizetendő kártérítés jóval alacsonyabb lett, mint amit eredetileg követeltek tőlük.

2010. október 4-én szakadt át a kolontári vörösiszap tározó gátja. Több mint másfél millió köbméter lúgos zagy zúdult Devecserre, Kolontárra és Somlóvásárhelyre. A katasztrófában több száz embernek mindene oda lett, házak váltak lakhatatlanná. Bútorok, személyes tárgyak semmisültek meg. A bíróság külön kiemelte, hogy életre szóló lelki sokkot kaphattak a katasztrófában érintett emberek.

A károsultak jogi képviselője elmondta: tartani lehet attól, hogy a felszámolás alatt lévő cég esetleg nem fizet. Bense László Erik szerint a kormánynak létre kellene hozni egy kártérítési alapot, hogy az emberek biztosan megkapják a pénzüket.
A Győri Ítélőtábla határozata jogerős, A MAL Zrt. vezetői és több alkalmazottja ellen ezzel párhuzamosan zajlik egy büntető per is Veszprémben. Még nem született ítélet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik