Belföld

1,8 milliárdot szakított a jegybanktól a Századvég

A Századvég bemutatott olyan egészségügyi eszközt a jegybank pályázatán, amelyet szerinte két brit megyében vezettek be - csak azt felejtették el, hogy 2008 óta több magyar városban is létezik – írja a hvg.hu

Egészségügyi eszközöket bemutató pályázatával kapta meg a Századvég a Magyar Nemzeti Bank 1,8 milliárd forintos megbízását, noha abban sem nemzetgazdasági, sem költségvetési számítások nem szerepeltek, s a témának egyáltalán nincs monetáris politikai vetülete – számol be a hvg.hu.

A Magyar Nemzeti Bank április 30-án a Századvég Politikai Iskolát hirdette ki győztesként azon a komplex vállalati és lakossági konjunktúrakutatásra kiírt pályázaton, melynek keretösszege három évre 1,8 milliárd forint volt. Éppen annyi, amennyit a Századvég ajánlott. Egyetlen vetélytársa, a konjunktúrakutatással évtizedek óta foglalkozó Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet Zrt.-nek a Tárkival alkotott konzorciuma viszont 1,12 milliárdért is megcsinálta volna ezt a munkát. Ennek ellenére a kormányközeli Századvég lett a befutó, pályázatának értékelésekor az MNB maximális pontszámokat osztogatott.

Nem kis különbségek

A cikk szerint különösen nagy volt a kontraszt az úgynevezett nemzetközi stratégiai mintatanulmánynak az értékelésében, amelyet az MNB előírása szerint a pályázóknak az ajánlati felhívás megjelenése és az ajánlati határidő közötti időszakban megjelent hírek, szakcikkek és források alapján kellett elkészíteniük.

A Kopint-Tárki nemzetközi és hazai tapasztalatok alapján elemezte a világpiaci olajár-csökkenés hatásait a belföldi árakra, a cserearányokra, a gazdasági növekedésre, a külkereskedelmi mérlegre, az inflációra és az MNB kamatpolitikájára. Ezzel 1 pontot sikerült elérniük, míg a Századvég 10 ponttal tarolt.

A Kopint-Tárki az eset után iratbetekintést kért és kiderítette: a Századvég dolgozata három egészségügyi eszköz ismeretterjesztő bemutatására terjedt ki, anélkül, hogy nemzetgazdasági vagy költségvetési számítások szerepeltek volna benne. A Századvég azt a feltételt sem teljesítette, hogy az ajánlati felhívás megjelenése és az ajánlati határidő közötti időszakban megjelenő híreken, szakcikkeken és forrásokon alapuljon , forrásai nagy része ugyanis 2-3 éves – írják.

A nyertes dolgozatában bemutatott egyik egészségügyi eszköz egy „Telestroke” nevű szerkezet, amelyet a pályázó szerint néhány brit megyében vezettek be – arról már nem esett szó, hogy az 2008 óta több magyar városban is létezik.
A Századvég pályázatának megismerése után a Kopint-Tárki előzetes vitarendezési eljárást kezdeményezett az MNB-nél, amelyet a jegybank azzal az érveléssel utasított el, hogy a Századvég számos, az előírt időszakban megjelent forrást használt fel, csak ezeket nem tüntette fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik