Belföld

Miniszterelnökség: Nem a Corvinusból újítják fel a Budai Várat

miniszterelnökség (Array)
miniszterelnökség (Array)

Erre külön költségvetési források vannak.

A budai Vár rehabilitációjának semmi köze a felsőoktatási intézményekhez, közölte  szerdán az MTI-hez eljuttatott közleményében a Miniszterelnökség.

Szerdán Dúró Dóra, az Országgyűlés oktatási bizottságának jobbikos elnöke, és Farkas Gergely képviselő az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, a Jobbik szerint ámokfutással érne fel, ha Orbán Viktor miniszterelnök “cezaromániája miatt” darabolnák szét a Budapesti Corvinus Egyetemet (BCE), és a hallgatók, valamint az oktatók véleményét semmibe véve hoznának döntést a budai kampusz jövőjéről.

Erre reagálva a Nemzeti Hauszmann Terv koordinálását végző Miniszterelnökség azt írta, határozottan cáfolják azokat a híreszteléseket, miszerint a felsőoktatás átalakításával összefüggő bármilyen döntés, vagy tervezet és a Nemzeti Hauszmann Terv finanszírozása, így a budai Vár rehabilitációja között bármilyen összefüggés lenne.

A Nemzeti Hauszmann Terv egyes elemeit – mint azt “a terv előkészítésével, a Lovarda és a Stöckl-lépcső újjáépítésével és a szükséges régészeti feltárásokkal kapcsolatos korábbi kormányhatározatok is mutatják” – a kormány által biztosított nevesített költségvetési forrásból valósítják meg, írta a Miniszterelnökség.

Kedden a vs.hu arról írt: információik szerint “meg vannak számlálva a napjai” a BCE budai kampuszának. Úgy tudják, a kertészettudományi, élelmiszer-tudományi, tájépítészeti kart leválasztják. Egyetemi forrásaik szerint a Villányi úti ingatlanokat pedig eladják, hogy az azért kapott pénzt a budai Vár újjáépítésére fordítsák.

A BCE szerdán tudatta: semmilyen hivatalos dokumentumot nem ismer az intézmény esetleges átalakításával összefüggésben, ezért arról nem tud véleményt alkotni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik