Belföld

Sztrájkot hirdettek a BKV-nál

Troli (Array)
Troli (Array)

Sztrájkot hirdet öt BKV-szakszervezet június 11. üzemkezdettől június 12. üzemzárásig tartó időszakban - írja a Népszabadság.

A kétórás határozott idejű sztrájk a fővárosi HÉV, metró és trolibusz-közlekedésre terjed ki. A pontos időpontot később jelölik meg. A sztrájkot akkor tartják meg, ha a béremelésre vonatkozó egyeztetések addig nem járnak eredménnyel. A lap  emlékeztet rá, hogy a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége és tagszervezetei március utolsó napján kezdeményeztek kollektív munkaügyi vitát a BKV munkavállalóinak idei béremeléséről, illetve a többi fővárosi gazdasági társaságokkal és közműcégekkel azonos cafetéria rendszer bevezetéséről.

A tárgyalások azonban mind a mai napig nem vezettek eredményre. Így az érdekképviseletek ma valamennyi HÉV, metró és trolibuszvonalra kiterjedő sztrájkot hirdettek, amennyiben a BKV nem teljesíti a követeléseiket. A szakszervezeti követelések: 3,5 százalékos béremelés, fejenként 200 ezer forintos cafeteria keret, illetve 105 ezer forintos munkavállalói jutalomalap. Azt szeretnék, hogy ez utóbbi jövő évtől a Kollektív Szerződésben rögzítetten emelkedjen a mindenkori minimálbér mértékére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik