Belföld

Itt a friss index: ennyire elégedettek a magyarok a gazdasággal

szomorusag(1)(210x140).jpg (Array)
szomorusag(1)(210x140).jpg (Array)

Az Ipsos szerint a gazdasági közhangulat Magyarországon ingadozik. Most a tizenkilencedikek vagyunk a 24-es listán.

A közvélemény-kutatás 24 országban készült. Magyarország jelenleg a 19. az elégedettségi ranglistán. A globális adatok szerint – 2014-hez hasonlóan – idén is 39-41 százalék ítélte jónak saját hazája gazdasági teljesítményét. Az év első harmadában nem történt látványos változás a helyzetértékelésben. Továbbra is a világ lakosságának kisebbik fele vélte úgy, hogy országa gazdasága jól teljesít.

Amíg 2010-2013 között jellemzően a nemzetközi közvélemény 37 százaléka mondta azt, hogy a nemzetgazdaságuk hatékonyan működik, addig 2014-ben egy hajszállal többen, 39 százaléknyian. Az idén összességében stabilitás jellemezte az általános gazdasági közhangulatot, januárban 41, februárban 40, márciusban 39 százaléknyian voltak kedvező véleménnyel a gazdasági helyzetről, most áprilisban 41 százaléknyian.

A rangsor élén Szaúd-Arábia áll, 93 százaléknyian minősítik hazájuk gazdasági eredményeit pozitívan. A tavalyi látványos felemelkedés után megtartotta második helyét India, az ottaniak túlnyomó többsége, 82 százalék elégedett. A harmadik legoptimistább nemzetté Kína vált: tavaly átlagosan 70 százalékuk vélekedett kedvezően országuk állapotáról, most 79 százalékuk. Ezt követően Németország és Svédország következik: előbbiben a nagy többség (74 százalék) pozitívan nyilatkozik a gazdasági viszonyokról; utóbbiban – az idei csökkenés után – 66 százalék.

A magyarok gazdasági hangulatát a korábbi években az emelkedés jellemezte, de 2015 első harmadában nincsenek markáns és egy irányba mutató változások. 2012-ben még csak a magyarok 5 százaléka értékelte pozitívan az ország gazdasági teljesítményét, a következő esztendőben 11, tavaly 18 százalék. Idén nem érzékelhető további növekedés, az eredmények hullámzóak. Az első két hónapban 16-16 százalék szólt elismerően hazánk gazdasági állapotáról, ezt követően arányuk előbb csökkent (13 százalékra), majd növekedett (19 százalékra).

Az elégedettségi rangsorban az olaszok, franciák és spanyolok már korábban is mögöttünk voltak, tavaly már a dél-koreaiakat is megelőztük. Ezen országok polgárainak kicsit javult a véleményük, 10-14 százalékuk véli az ottani gazdaságot sikeresnek. Most a brazilok is mögénk kerültek. Náluk három éve még 55 százalék nyilatkozott kedvezően, de a folyamatos csökkenés után ma már csak 11 százalékuk. A felsorolt öt államot megelőzve, 24 országból a 19. helyen állunk. Ezek a legfontosabb megállapításai annak a világszerte végzett közvéleménykutatás-sorozatnak, amelyet az Ipsos készít, havonta 18 ezer fő megkérdezésével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik