Belföld

Beprogramozza a kormány a tévéjét, így cselezhet

monoszkóp (Array)
monoszkóp (Array)

Az állam azt akarja, hogy az állami televíziót nézze mindenki. Megnéztük, melyik nagy szolgáltatónál lehet kicselezni. Meg fog döbbenni!

„Az egyenlő elbánás elvét nem érintve (…) közszolgálati műsorok számára a hozzáférés tekintetében elsőbbséget köteles biztosítani.”

Ez szerepel abban a módosító javaslatban, amit tavaly december 15-én fogadott el a magyar országgyűlés. Vagyis június elsejétől az első nyolc programhelyen biztosan csak az állami televíziókat nézhetjük.

Ha nem digi

Magyarországon jelenleg 4,1 millió háztartásban több mint 3,4 millió előfizetéses televíziós szolgáltatást vesznek igénybe. A fennmaradó, közel 700 ezer háztartás túlnyomó részében tető- vagy szobaantennával fogható digitális földfelszíni sugárzású adásokat néznek. Ők mindenképpen azt kapják, amit a kormány akar. A jogerősen hírhamisító Papp Dániel televízióját, meg a többit, amire egyébként is elköltenek 80 milliárdot, de a kutya se nézi. Az új szabályozásból csak az nem érti a szándékot, aki nem akarja. Igaz, nem mindenkire vonatkozik a parancs. Aki nem digitálisan nézi az adásokat, az továbbra is ott láthatja a kedvenc csatornáját, ahol eddig. Vagyis az analóg kábelszolgáltatásoknak nem kell átállnia!

Ellenben több mint 3 millió digitális előfizetőnek igen, vagyis ha egy háztartásban legalább két emberrel számolunk, akkor 6 millió magyarnak. Nekik néhány nap múlva akkor is Németh Balázs köszön az egyes programhelyen, ha inkább a feleségével beszélgetnének a két trafikjuk valamelyikében.

Fotó: mtva

Ácsi!

De van megoldás! Aki nem akar az állami televízióból, annak nem kell! A Telekomnál azt mondják, hogy a megoldás az ő előfizetőiknek pofon egyszerű. Hiába erőszakoskodik velük Dunai Mónika és Tuzson Bence, no meg Pósán László a Fideszből, egy sima kedvencek beállítással azt néz minden ip-tv előfizető, amit akar. Ha akarja, akár kezdheti a csatornakiosztást a muzsika tv-vel, de az M1-el is. Igaz, hogy ha valaki parabolán veszi a digitális Telekom szolgáltatást, akkor vannak olyan dekóderek, amiben nincs kedvencek menü. Vagyis kénytelen legalább nyolcszor megnyomni a plusz gombot, ha nem akar állami tévét.

Az állami szolgáltató

Az Antenna Hungária mindigTV szolgáltatásával azonban más a helyzet. Tóth András kommunikációs igazgató azt mondja, hogy ők csak a jelet adják. És igaz, hogy itt az első helyeken az állami televízió van, de mivel ez egy szabad piac mindenki olyan vevővel veszi, amilyennel akarja. Vagyis bárhova lehet programozni a Szomszédokat az M3-on. De ha valaki esetleg az AH dekóderével tévézik, azon is van szabadon variálható kedvencek menü.

Vár, vár, vár

A DIGI sajtóosztálya az egyetlen, aminek nem lehet kideríteni a telefonszámát. Még a normál ügyfélszolgálatos sem tudja. Sebaj. Digitális világban az online újságíró email-t ír. És vár. És vár, és vár, és vár. Majd, mivel nem előfizető és ezek után nem is lesz, elkezd kutatni. Az gyorsan kiderült, hogy a DIGI dekódereiben is van kedvencek menü. Ez pedig arra enged következtetni, hogy biztosan ez is variálható, vagyis ennek a szolgáltatónak az ügyfelei is megtarthatják azt a szokásukat, hogy elenyésző számban nézik a közmédiát. És mire ezeket a sorokat leírtam, már meg is érkezett Kállai Annamária marketing manager kedves levele, ami igazolta, hogy a tényfeltárás remekül sikerült. „A DIGI Kft-nél kábel és műhold TV előfizetők számára is lehetséges egyedi kedvenc sorrend beállítása a hivatalos csatornalistából.” Szóval, most megnézem az áraikat is.

Hoztam is meg nem is

Az UPC-nél már kicsit bonyolultabb a helyzet. A hivatalos közlemény szerint „Természetesen július 1.-től meg fogunk felelni a vonatkozó jogszabályi kötelezettségnek. A mediaboxokon 2007 óta a „Kedvencek” funkció segítségével beállíthatók a kedvenc csatornák”. A médiabox nyomogatása és a cég útmutatója után azonban arra kellett rájönnöm, hogy ez mindössze azt jelenti, hogy ha akarom, kiiktathatom a köztévés tartalmakat. De nem tehetem, mondjuk a 22-es helyre az M2-t. Szóval van is, meg nincs is.

Akkor meg minek?

A nagy szolgáltatók válaszaiból jól látszik, hogy hiába szavazta meg a parlamenti többség az új, kötelező csatornakiosztást, az sok esetben simán kikerülhető. Ha valaki akarja. De ha egyezik a véleménye egy komplett parlamenti többséggel, akkor semmit nem kell tenni. Maradhat az 1-es csatornán az M1, a 2-esen az M2, a 3-ason a Duna TV, a 4-esen az M4 Sport, az 5-ösön a Duna World, a 6-oson a leendő M6 csatorna, a 7-esen az M3, és a 8-ason az M5. Igaz, az M5 és az M6 csak jövőre indul el. Az M3 és az M5 csatornákat pedig nem kötelező továbbítani, ezek akkor jelennek meg a kiosztásban, ha az adott szolgáltató szerződést kötött róluk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik