Belföld

Szorul a hurok Lázár külföldi útjai körül

Lázár János (Array)
Lázár János (Array)

A nem jogerős bírósági ítélet szerint közölnie kell részleteket a Miniszterelnökségnek, hogy az utóbbi években mikről tárgyalt a fura hotelszámlákat produkáló Lázár János. Egy év zajlik a per, a minisztérium mindent bevet.

Részleteket kell közölnie a Miniszterelnökségnek Lázár János miniszter több olyan külföldi tárgyalásáról, amik a magas hotelszámlákról híresültek el – írja a Direkt36. Erről a Fővárosi Törvényszék hozott hétfőn határozatot. A pert a lap újsáígrója, Pethő András indította korábban a Transparency International segítségével, mivel nem válaszolt kérdéseire a Miniszterelnökség. Két 2013-as tárgyalásról van szó, az egyik Svájcban, a másik Olaszországban zajlott.

A nem jogerős ítélet szerint közölniük kell, kivel, kinek a kezdeményezésére, miért és miről tárgyaltak. A május 8-i első tárgyaláson a Miniszterelnökség jogi képviselője még azzal érvelt, hogy nem rögzítették annak idején a beszélgetéseket, így nincs mit kiadniuk. Ezt a Pethőt képviselő Karsai Dániel ügyvéd a józan ésszel is ellentétesnek minősítette, mivel egy hivatalos útról volt szó.

 

Az ügy még abból az oknyomozásból pattant ki, amit Pethő kezdett az Origónál Lázár pár külföldi útja miatt. Ezeknél jóval magasabb volt a szállásköltség, mint az ilyenkor szokásos (pl. 2012 végén 920 ezer forintért szállt meg három napra Angliában). Más vezetőknél nem voltak ilyen magas szállásköltségek.

Kissé titkos

A Törvényszék tavalyi részítélete szerint a Miniszterelnökségnek részletesebb tájékoztatást kell adnia arról, hogy Lázár mit csinált, miért ott szállt meg, ahol, ez részletesen lebontva mennyibe került. Ez ellen fellebbezett a Miniszterelnökség. A másodfokú ítélet ezt nagyrészt helybenhagyta, de a Miniszterelnökség felülvizsgálati kérelemmel fordult a Kúriához. Amúgy az ódzkodásukat azzal indokolták, hogy Lázár útjainak részletei nemzetbiztonsági jelentőségűek, ezáltal titkosak.

Végül annyit közöltek, hogy Lázár egy kísérőjével vett részt az utakon. Az is kiderült, hogy Svájcban egy német állampolgárral tárgyalt a német-magyar és orosz-magyar kapcsolatokról, Olaszországban pedig a Svájcba illegálisan kivitt magyar pénzeszközökről tájékozódott.

Az angliai út máig rejtély, még elsőfokú ítélet sem született róla, mert az arról készült irat titkosított, azt a Külügyminisztérium nem adja ki. Lázár tavaly amúgy visszafizette a költségvetésbe a szállásra költött közel kétmillió forintot, és közölte, “készséggel állok utazási szokásaim részleteivel is a független magyar bíróságok rendelkezésére”, aztán fellebbezett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik