Belföld

La Stampa: Magyarország Európa fekete szíve

fidesz (fidesz)
fidesz (fidesz)

Orbán Viktor utóbbi időkben tett kijelentéseit boncolgatta az olasz napilap, azt latolgatva, vajon merre is tart a kormánypárt.

A La Stampa olasz napilap Magyarország Európa fekete szíve. Orbán meglovagolja a nacionalista tigrist címmel közölt budapesti tudósítást vasárnap.

A cikk alcíme úgy fogalmaz: A (magyar) miniszterelnök tagadja országa náci múltját és ösztönzi az idegengyűlölőket. Jobboldalról azonban veszély fenyegeti.

A Szabadság-téri megszállási emlékmű leírásával kezdődő tudósítás arra keres választ, hogy a Fidesz valóban Európa “fekete”, vagyis szélsőjobboldali szívévé válhat-e. A szerző szerint egyes jelek erre mutatnak, de nem egységes véleményről van szó, mivel az Orbán Viktor vezette pártban továbbra is létezik egy mérsékelt szárny. Ez ellenáll a “legfélelmetesebb elképzelésnek, amelyről azonban sokan nyíltan vitáznak: a szélsőjobboldali Jobbikkal való koalíció lehetőségének 2018-ban”.

A La Stampa cikke úgy véli, hogy a halálbüntetésről tett kijelentés, a keményvonalas bevándorlási politika, az illiberális demokráciák feltételezett sikerének hirdetése, mindez “annak tünetei, hogy a Fidesz nehézségben van”. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik