Belföld

Megtudtuk, mire készül Habony Árpád az új londoni cégével

Habony Árpád (Array)
Habony Árpád (Array)

A miniszterelnök által fel nem vállalt tanácsadó London gazdaságát erősíti. Meg Luxemburgét. Habony csak cégalapításra majdnem 7 millió forintot költött az elmúlt években, ki tudja, miből, és miért. Új, londoni vállalkozása is kellően rejtélyes, az igazgató számos más vállalatban érdekelt, a székhely pedig csak egy virtuális iroda, ami semmit nem árul el tulajdonosáról. Habony 3 féle tevékenységet végezne, közte vezetői tanácsadást - tudtuk meg.

Habony egy újabb külföldi vállalkozására derített fényt az RTL Klub szerdán. A londoni Danube Business Consulting Ltd.-t idén tavasszal alapította meg Habony Árpád. A cégben Habony 50 százalékos tulajdonos, társa, Arthur J. Finkelstein ismert amerikai politikai tanácsadó, aki korábban részt vett a Fidesz kampányában is.

Mint megtudtuk, Habonyék háromféle tevékenységi kört (SIC-code) jegyeztettek be a céghez, az alábbiakat:

  • 70229 – Management consultancy activities other than financial management – Pénzügyi menedzsmenten kívüli vezetői tanácsadási tevékenységek
  • 82110 – Combined office administrative service activities – Egyesített irodai adminisztratív szolgáltatói tevékenységek
  • 82990 – Other business support service activities not elsewhere classified – Egyéb, máshová nem besorolt üzleti támogató tevékenységek

 

 Forrás: Angliai hivatalos cégadatbázis

A cégpapírokból kiderül még, hogy az ügyvezető egy bizonyos Laczkó Gyula, aki egyébként londoni cégalapítással foglalkozik. Laczkó Habonyék vállalkozásán kívül még több, mint egytucat társaságban ügyvezető. A Hír24 átnézte ezeket a cégeket, melyek döntő többségében magyar tulajdonosokat talált, ugyanakkor nem közismert emberekről volt szó.

Habonynak nem kellett Londonba utazni

Az RTL Klubnak Laczkó azt állította, bár ő az igazgató, Habonnyal sosem találkozott.Ez elsőre furcsának tűnhet, könnyen lehet, hogy valóban így volt. Laczkónak ugyanis bár minden tagot azonosítania kellett a cégelapításhoz, ehhez nem volt szüksége személyes találkozóra. “Elég a hitelesített okmányok bekérése” – tudtuk meg Szabó Évától, az angliai cégalapítással foglalkozó EVLA LTD tulajdonos-igazgatójától.

Egy angol cég alapítását tehát könnyedén végig lehet görgetni úgy, hogy személyesen senkivel sem találkozunk, csak küldjük a papírokat és a pénzt a cégalapítással megbízott vállalkozásnak. A cég bejegyzése egyébként egy nap alatt megtörténik, leggyakrabban 3 óra alatt választ kapunk a bíróságtól. Semmit sem kell aláírni, mindent digitálisan intéznek. A hivatali illeték 13 font, az alapítóokiratok összekészítésének ára 60 és 600 font között alakul.

Habonyék esetében nem csak az igazgató személye rejtélyes, a cég székhelye sem árul el semmit a tulajdonosokról. A cégalapításhoz Angliában nem kell valódi székhely, aki védeni szeretné a privát lakcímét, vagy nincsen semmilyen helyi címe, irodája, székhelyszolgáltatás mellett is dönthet. Ilyenkor a vállalkozó havi 10 font körüli összegért cserébe kap egy címet, ahol hivatalos leveleit – megfelelő megegyezés esetén – átveszik és továbbítják, ahogyan e-mailjeit is és telefonhívásait is átirányítják. Ezt a módszert választották Habonyék is, hiába kopogtat tehát az újságíró az éppen kibomló vállalkozás ajtaján, ahogyan megtette azt kolléganőnk, a virtual office kilincse kicsúszik a kíváncsiskodó kezéből.

Hivatalosan itt található a cég székhelye
Fotó: Erdélyi Angelika

Idén jött meg igazán a kedve a cégalapításhoz

Habonynak idén jött meg igazán a vállalkozói kedve. Erre utal, hogy a londoni cégalapítással nagyjából egy időben hozott létre Magyaországon is egy céget, a Modern Media Group Kft.-t. Ebben a társaságban társa Győri Tibor, a miniszterelnök másik bizalmasa.

A társaság a Perc utcába van bejegyezve, ugyanoda, mint a Napi Gazdaság. A cég létrehozására éppen azután támadt gusztusa Habonynak, hogy Simicska Lajos egyértelműen jelezte: nem vagy nem a megszokott módon tolja tovább a Fidesz szekerét. Nemcsak a kapitányi poszt ürült meg tehát, új jégtörőre is szükség volt.

Míg Habony a londoni cégbe egymillió forinttal, addig a magyar társaságba 3 millió forinttal szállt be. Ez viszont csak Habony cégalapítási költségeinek egy része. Volt ugyanis egy harmadik, luxemburgi társaság is.

Ön fizetné egy semmire sem használt cég költségeit?

Szintén az RTL Klub fedezte fel, hogy Habony 2010-ben alapított egy céget Heim and Partners néven. Ebben hárman voltak tulajdonosok: Habony társa volt Heim Péter, valamint Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

Heim Péter az RTL Klubnak azt mondta: a céget nem használták semmire, de minden adót és díjat befizettek utána. Arra nem tért ki, hogy miért éri meg fizetni egy nem működő cég költségeit. Ebbe a társaságba Habony 2010-ben 2,8 millió forintot tett be, a három cég tehát majdnem 7 millió forintba került.

Mindezt miből? Nem lesz könnyű megtudni

Kérdés, hogy miből hódítja meg Európa üzleti Kancsendzöngáját Habony Árpád, akinek nincs látható jövedelme? Ez már az Együtt politikusait is foglalkoztatja, a párt ugyanis nem sokkal a Modern Media Group alapítása után vagyonosodási vizsgálatot kezdeményezett a NAV-nál Habonnyal szemben.

Ugyanakkor bár az Együtt tájékoztatása szerint az adóhatóság a bejelentést értékelhetőnek ítélte, nem tudják, hogy vizsgálatra sor kerül-e. Erről csak maga Habony nyilatkozhatna. Arra viszont igen kevés az esély, hogy a milliókat költő Habony Árpád egy esetleges vagyonosodási vizsgálatáról bármikor is beszámolna az Együttnek vagy a sajtónak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik