Belföld

Megszűnő bringaút az Erzsébet-híd alatt: a kerékpárosklub tiltakozik

bicikliút (Array)
bicikliút (Array)

A Magyar Kerékpárosklub követeli, hogy tartsák be a törvényeket, és építsék át a gócpontot.

Egy hete írtuk meg, hogy az Erzsébet híd alatt új megállót építenek ki, hogy a Rudas Füdőhöz minél könnyebb legyen eljutni. Emiatt megszűnik a bicikliút, és a kerékpárosforgalmat is a járdára terelik rá. 2,5 méteren, sőt, az elején 1,3 méteren kell majd elférfnie egymás mellett a bicikliseknek és a gyalogosoknak.

Ebből pedig várhatóan még hatalmas harcok lehetnek. A lezárás miatt ugyanis már így sem lehet a járdán közlekedni, pedig a biciklisek és a gyalogosok a háromszor ilyen széles részeken sem tudnak konfliktusok nélkül együttélni.

A Magyar Kerékpárosklub most követeli, hogy a közlekedésért felelős tervezők, politikusok tartsák be a törvényeket, segítsék elő és ne akadályozzák a gyalogos és kerékpáros közlekedés fejlődését. Az Erzsébet híd alatti szakaszt tervezzék és építsék újra a törvények betartásával!

A törvény szerint “a közutak tervezése, fejlesztése során úgy kell eljárni, hogy a biztonságos közlekedési feltételek valamennyi, a közúton közlekedni jogosult számára biztosítottak legyenek.”

A kerékpáros érdekvédelmi szervezet szerint az útvonalon ma tízezrek tekernek, és jelentős a gyalogos, valamint a turista forgalom is. Az útszakaszon előállított konfliktus napi probléma, néha csak üvöltözés a következménye, de már baleset is előfordult.

A kerékpárosok szerint a megoldás nem egyedi, hanem a közlekedésszakma rendszeres törvénysértéseinek sorába illeszkedik. Nem csak a budai megoldás törvénysértő, ilyen a kerékpáros forgalom alternatíva nélküli kitiltása a 10-es útról, vagy az ország egész területén a gyalogos és kerékpáros közlekedés kárára történő tervezés.

Olvasói sztorik