Belföld

Most kollégiumot nevezne át a KLIK

ortutay kollégium (Array)
ortutay kollégium (Array)

Az iskolafenntartó szerint a szegedi Ortutay Gyula Kollégium nem megfelelő ember nevét viseli, Botka László háborog a terven.

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) szerint a Szegedi Ortutay Gyula Városi Kollégium nevéből törölni kell a névadót – közölte szerdai számában a Délmagyarország. A Klik a Magyar Tudományos Akadémiának (MTA) a 20. századi önkényuralmi rendszerekhez köthető elnevezések tilalmáról szóló állásfoglalására is hivatkozva azt állítja, az Ortutay név nem felel meg az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) rendeletében foglaltaknak. Az intézmény új neve Szegedi Városi Kollégium lenne – írta a napilap. A 330 fős kollégiumnak a Klik a fenntartója és az önkormányzat a működtetője.

Az újságnak nyilatkozó Botka László szegedi MSZP-s polgármester szerint felháborító a névváltoztatással kapcsolatos kezdeményezés. Hozzátette, már a Ságvári-ügyben is teljesen érthetetlen volt, amit a kormányzat művel. Ortutay Gyula esetében ez még kevésbé érthető, hiszen aki ismeri az életrajzát, az tudja, hogy tudósember volt – mondta a politikus.

 

Szegeden az elmúlt hónapokban komoly tiltakozást váltott ki, hogy az Emmi átnevezné a Szegedi Tudományegyetem jelenleg Ságvári Endre nevét viselő gyakorló általános iskoláját, illetve gimnáziumát. Az érintettek május elején azonban úgy döntöttek, egyetértenek a két iskola összevonásával, és elfogadhatónak tartják, hogy az új intézmény elnevezése a Szegedi Tudományegyetem Gyakorló Általános Iskolája és Gimnáziuma legyen.

Ortutay Gyula (1910-1978) néprajztudós, akadémikus, politikus volt. 1948-ban a Független Kisgazdapárt társelnöke lett, 1945 és 1953 között nemzetgyűlési, illetve országgyűlési képviselő volt. 1947 és 1950 között a vallás- és közoktatásügyi miniszteri tisztséget töltötte be. Az 1956-os forradalom után az újjászervezett Hazafias Népfront főtitkárává választották. 1958-ban országgyűlési képviselő és az Elnöki Tanács tagja lett. 1946-tól haláláig vezette a budapesti tudományegyetem néprajzi tanszékét, 1957 és 1963 között ő volt az egyetem rektora.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik