Belföld

Közmédia: “Ez a vízfej ki fog pukkanni”

mtv (Array)
mtv (Array)

Az állami hírügynökségnél durván összehúzták a nadrágszíjat, amit leginkább a szerkesztők éreznek meg a saját bőrükön. Akár a fizetés harmadának is búcsút mondhatnak az alsóbb szinteken, miközben sorra igazolják a nagy neveket. Egy ott dolgozó forrásunknál betelt a pohár.

Mi is beszámoltunk korábban az akár harminc százalékos fizetéscsökkentésről, akkor azt írtuk, hogy a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) kötetlen munkarendet vezet be a munkatársaknak, és ez alapján megszüntetik, illetve részben az alapfizetés részévé teszik a korábban éjszakai és hét végi ügyeletért járó és egyéb bérpótlékokat.

Aki eddig több pluszműszakot vállalt, annak akár százezer forint is lehetett a többletkeresete. A Népszabadság egyik belső forrására hivatkozva azt írta korábban, többen is fontolgatják a felmondásukat a módosítás miatt, a Hír24-nek az egyik szerkesztő azt mondta, eddig bírta, felmondott.

“A feje tetejére akarják állítani a piramist”

A névtelenséget kérő forrásunk állítja, a hírügynökségi dolgozókat sokkolta a fizetéscsökkentésről szóló hír, többen csak a sajtóból értesültek arról, hogy akár fizetésük harmadát is bukhatják egyik hónapról a másikra. “Előtte csak úgy kapkodtunk a hétvégékért, megérte akkor dolgozni, de a vasárnapi zárva tartás, úgy látszik, minket is elért” – mondja keserűen, majd hozzáteszi: “ömlik a pénz az állami médiumokba, de a feje tetetjéra akarják állítani a piramist, jönnek a nagy nevek, ilyen igazgató, olyan vezető, alul pedig megszorítások. Ez a vízfej, ha így folytatják, ki fog pukkanni.”

Hogy kikre gondolhatott az MTI-től távozó beszélgetőpartnerünk? Nemrég írtunk arról, hogy a HírTV-től érkezik az MTVA új programigazgatója, de az Origo volt vezére is a közmédiánál kötött ki. Azt pedig végképp nehezen emésztették meg az ott dolgozók, hogy a közmédia bloggerei akár havi félmilliót is kaphatnak, “miközben minket jó ideje fenyegetett vagy a fizetéscsökkentés, vagy az elbocsájtás réme.” De abból a 80 milliárdból, amiből éves szinten működik az állami gépezet, egy volt fideszes politikusnak is jutott néhány tízmillió, forrásunk erre már csak legyint egyet.

“Itt a legkönnyebb spórolni”

Egészen megdöbbentő választ kaptunk több MTI-s forrásunktól is arra a kérdésre, hogy miért náluk kezdhették el összehúzni a nadrágszíjat. Egymástól függetlenül állítják, azért, mert ők vannak a legkevésbé szem előtt. “Itt a legkönnyebb sprólni, ez nem tévé vagy rádió, az MTI-s híreket csak az újságírók látják, ők dolgoznak belőle, el vagyunk dugva, itt akár úgymond titokban is vissza lehet nyesni a fizetéseket” – foglalja össze egyikük.

“Bár annyiban viszont könnyebb dolgunk van, hogy nálunk nincsenek olyan elvárások, hogy mennyien néznek, olvasnak minket. Nem irigylem a köztévéseket, főleg az ott dolgozó fiatalokat, nekik tényleg nem lehet könnyű.” A számokkal tényleg birkózik a közmédia, legutóbb győzelmi jelentésben kommunikálták, hogy portálcsoportjuk volt márciusban a leglátogatottabb tévés portfólió az interneten, de szokás szerint trükköztek egy sort. Szabó László Zsolt, az MTVA vezérigazgatója pedig egy konferencián arról beszélt, a tavaszi átalakítás a közmédiánál jól sikerült, nőtt a televíziók nézettsége. Ezért be is jelentette, hogy új csatornát indítanak, két hónap múlva indul a nemzeti sporttévé.

“Kicsit lenyugodott mindenki”

Ezek után természetesen kíváncsiak voltunk arra is, hogy milyen a hangulat a nemzeti hírtévénél, közel két hónappal az indulás után. Arra a kérdésünkre, még mindig a folyosón dolgozik-e a gyakornok sereg, ott dolgozó, szintén gyakornok forrásunk azt válaszolta, már közel sincsenek annyian, mint az első hetekben, “sokan nem váltak be, de még többen maguktól mentek el, nem erre számítottak.” A hangulat is változott a kezdeti időkhöz képest: “az eleje nagyon nehéz volt, rengeteget hibáztunk, amiért meg is kaptuk a magunkét, nézőktől is, kollégáktól is. Próbáljuk ezeket elkerülni, de kezdőként nem mindig könnyű. Most úgy tűnik, kicsit lenyugodott mindenki, csak hát néha belefutunk olyan irgalmatlan baromságokba, hogy például 5,3 millió nézőnk volt.” Bár olyan pillanata tényleg volt az állami hírtévének, amikor a 18-49 év közti korosztályban 0,0 százalék volt rájuk kíváncsi, tesszük hozzá gyorsan.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik