Belföld

Kiadták a viharriasztást

viharfelho(960x640).jpg (Array)
viharfelho(960x640).jpg (Array)

A következő órákban heves zivatarokra lehet számítani.

A vihar miatt több dunántúli járásra másodfokú riasztást adott ki a meteorológiai szolgálat szerdán kora este. Az érintett területeken már a következő órákban számítani lehet olyan heves zivatarokra, amelyet viharos szél, illetve jégeső kísérhet, továbbá rövid idő alatt jelentős mennyiségű csapadék is hullhat.

Sopronba már megérkezett a jégeső

Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése szerint a nap folyamán Somogy, Vas és Zala megyében várható, hogy másodfokú riasztást adnak ki a heves zivatar miatt. Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Tolna, Veszprém és Pest megyében valamint Budapesten a várható heves zivatar miatt jelenleg elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

A Balatonnál nagyobb jég jöhet

A felhőszakadásszerű esőzések veszélye miatt Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megyére másodfokú figyelmeztetést adtak ki. Ezekben a megyékben rövid idő alatt akár 50 milliméternél is több eső hullhat. Baranya, Bács-Kiskun, Heves, Nógrád, Somogy, Tolna és Pest megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben a felhőszakadás miatt.


Fotó: MTI 

A meteorológiai szolgálat közölte: a zivatarok először a Dunántúlon, annak is elsősorban a középső és északi harmadán jelennek meg. Heves zivatarok is kialakulhatnak, melyekhez több helyen felhőszakadás méretű csapadék társulhat, de főként a Balaton környékén és attól délnyugatra nagyobb méretű jég és akár (80-90 kilométer/óra körüli szélroham is előfordulhat.

Éjszaka a zivatarzóna tovább terjed keleti irányba, a középső, majd hajnalban már a keleti országrészben is lehetnek heves zivatarok, valamint felhőszakadás – írta a meteorológiai szolgálat.

Zárják be az ajtókat, ablakokat

Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) helyettes szóvivője az MTI-nek azt mondta: a járművel és gyalogosan közlekedőktől egyaránt fokozott figyelmet kérnek.

A katasztrófavédelem azt javasolja, hogy a vihar idején otthon tartózkodók zárják be a nyílászárókat és lehetőleg ne menjenek a szabadba. A ház környékén lévő könnyebb tárgyakat – kerti bútorokat, szerszámokat, cserepes növényeket -, amelyeket felkaphat a szél, vigyék be az épületbe. A vihar idejére áramtalanítsák az elektromos berendezéseket, a vihar után pedig vizsgálják meg, nem sérült-e meg a lakóház vagy bármelyik közművezeték. Aki a közműhálózat sérülését tapasztalja, értesítse a szolgáltatót vagy a 105-ös segélyhívó számon a katasztrófavédelem műveletirányítási központját.

A meteorológiai szolgálat figyelmeztetése szerint csütörtök estig az országban sokfelé várható zivatar, többfelé jelentős csapadékkal, helyenként jéggel és szélviharral. A legkevésbé érintett területek a jelenlegi számítások szerint az ország legdélebbi megyéi lesznek – tették hozzá.

Olvasói sztorik