Belföld

Deutsch párhuzamot vont a halálbüntetés és a melegházasság között

Deutsch Tamás (Array)
Deutsch Tamás (Array)

A halálbüntetést illetően nem tud semmilyen döntésről, ami készülne – mondta az ATV-ben, és egyetlen mondatban négyszer orbánviktorozott.

Szerinte mindössze annyi történt, hogy Orbán Viktor annyit mondott, erről a kérdésről lehetne szót váltani, erre mindenki felháborodott, holott senki sem akarja ezt bevezetni, mégis „azóta mindenki ezen rúgózik”. Deutsch Tamás így vezette le az Egyenes Beszéd című műsorban az eddig történteket.

Az Európai Parlament fideszes képviselője nagy tisztelője Orbán Viktornak, aki barátja is, és – a kormányfőhöz hasonlóan – szintén úgy látja, az uniónak érdemes lenne végiggondolnia, hogy nemzetállami hatáskörbe helyezze a halálbüntetés kérdését. A politikus azzal érvelt, hogy egyértelmű a jogi szabályozás a magyar házasságkötésről is, amely ezt csak nő és férfi között engedi meg, beszélgetni mégis lehet arról is, hogy vannak érvek az azonos neműek házassága mellett is.   Szerinte ugyanez a helyzet a halálbüntetéssel is.

Deutsch kitartóan tagadta, hogy Orbán Viktor vette elő és tartja napirenden az ügyet.

„Orbán Viktor mondott valamit, és Magyarországon van egy ilyen össznépi játék, hogy utána próbáljunk jobb orbánviktorok lenni, mint amilyen Orbán Viktor és találjuk, ki, hogy Orbán Viktor igazából mit akart mondani. (…) Orbán Viktor az az olyan ember, aki mindig azt mondja, amit gondol.”

Márpedig Orbán Viktor azt mondja, hogy élet párti – idézte fel Deutsch, aki ebben is egyetért vele. Ő is az. A halálbüntetésre nemmel válaszolna, noha nem osztja azok véleményét, akik valamiféle állami barbárságot emlegetnek, és nem gondolja, hogy Európa emberi jogi csúcsteljesítménye lenne a halálbüntetés eltörlése. Arra a kérdésre, hogy lesz-e nemzeti konzultáció a halálbüntetésről, Deutsch kitérő választ adott. Szerinte egyáltalán nem is biztos, hogy az emberek túlnyomó többsége támogatná a halálbüntetést, hiszen erre nincsenek friss közvélemény-kutatások.

Az internet világnapján, május 18-án induló internetről szóló nemzeti konzultációról Deutsch azt mondta: ez az interneten valósul meg, egy program fogja összesíteni, erre külön stáb nem is kell. A konzultációra ügyfélkapuval, Facebook-profillal lehet bejelentkezni, így szerinte semmilyen plusz személyes adat nem kell. A kérdéssor kiértékelése után az emberek akarata a kormány elé kerül majd. Deutsch Tamás nem tartja feleslegesnek az internetről szóló konzultációt, de arra nem tudott érdemi magyarázatot adni, hogy a kormány például a vasárnapi zárva tartásról, döntése előtt, miért nem kérte ki az emberek véleményét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik