Belföld

A magyar nyugdíjas előbb mond le az élelmiszerről, mint gyermekei támogatásáról

nyugdijas(210x140).jpg (Array)
nyugdijas(210x140).jpg (Array)

A többség megbecsülni sem tudja, mennyivel kevesebb pénzből kell élnie időskorában.

Csak a magyarok 6%-a gondolja, hogy nem jár anyagi lemondással a nyugdíjba vonulás, 87% arra készül, hogy majd visszafogja fogyasztását. A legtöbben ruhavásárláson, éttermi fogyasztáson, alkoholon, dohányárun spórolnának, hogy kijöjjenek. A gyermekek, unokák támogatásáról szinte senki sem mondana le: még az élelmiszervásárláson is előbb spórolnának, mint legközelebbi hozzátartozóikon.

A legtöbben (30%) a ruhavásárláson spórolnának. Közel ugyanennyien költenének kevesebbet étteremre, alkoholos italokra és dohányárura. A nyaraláson is sokan spórolnának. A válaszadók 20%-a kevesebbet költene rezsire, autóhasználatra, elektronikai cikkekre. Élelmiszer vásárlásait a megkérdezettek 12%-a fogná vissza. A gyermekek, unokák támogatásán azonban csak a válaszadók 4%-a próbálna takarékoskodni.

A CIG Pannónia Életbiztosító megbízásából készült kutatás szerint a magyarok nem tudják, mekkora lesz a nyugdíjuk. A 18 és 59 év közöttiek többségnek elképzelése sincs arról, várhatóan mennyivel csökken a bevétele nyugdíjasként. Az öregkori járandóság összegét legkevésbé a fiatalabb, 18-29 éves korosztály és az alacsonyabb jövedelmű válaszadók tudják megbecsülni. A válaszadók 12%-a tart attól, hogy nyugdíja jelenlegi jövedelme felét sem éri el, és összességében a megkérdezettek 30%-a számít minimum 20%-os bevételcsökkenésre.

A jelenlegi nyugdíjasok fogyasztása azt jelzi, hogy valóban kevesebbet költenek ruházkodásra, vendéglátásra. A több otthon töltött idő és a sok egyszemélyes háztartás miatt ugyanakkor a lakásfenntartással kapcsolatos éves kiadásaik átlagosan több mint 80 ezer forinttal magasabbak, mint az aktív korúaknál. Ugyan kevesebbet költenek élelmiszerre, de az átlagos nyugdíjasnak évente közel 60 ezer forinttal magasabb gyógyszer és egészségügyi kiadással is számolnia kell.

„Ezek az adatok is jól mutatják, hogy a nyugdíjas évek pénzügyi biztonságához körültekintő tervezésre van szükség” – mondta a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. vezérigazgatója. A nyugdíj előtt álló felnőttek mintegy egyharmadának van csak időskorára tartaléka, alig több mint egyötödük vesz igénybe olyan nyugdíjcélú megtakarítási formát, amelyhez adókedvezmény is társul, noha egyre többen ismerik fel, hogy az állami nyugdíj kevés lesz – mondta Kádár Gabriella

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik