Belföld

Orbán Viktor megnyerte az izzadási versenyt

semjen-zsolt(960x640).jpg (Array)
semjen-zsolt(960x640).jpg (Array)

Bayer Zsolt a miniszterelnök után Semjén Zsolttal csevegett, az előbbi baráti hangulatú volt, ez utóbbi már családias. Még a miniszterelnököt is jobban megizzasztották, a KDNP elnökével úgy bántak a stúdióban, mint a hímes tojással.

Bayer Zsolt, az Echo Tv-n futó Mélymagyar műsorvezetője már a Hír24-nek adott interjújában is beszélt arról, hogy Semjénnel gimnáziumi osztálytársak voltak, barátként köszöntötte őt a műsorában. Írtunk az orbáni látogatásról is, erről is, most arra vagyunk kíváncsiak, hogy milyen témákról beszélt a miniszterelnök és milyenekről a helyettese.

Simicska és MSZP – II. János Pál és SZDSZ

Orbán aktuális kérdéseket kapott, beszélt a halálbüntetésről, a bevándorlásról, a nemzeti konzultációról, Kun-Mediátor Marcsikáról, a 2010 előtti időkről és Simicskáról is, szóval csupa aktuális dologról. Ugyan nem kapott nehéz kérdéseket, de a témák nehezek voltak, amit az aktualitásuk adott. Ezzel szemben Semjén II. János Pál pápáról, a régi szép időkről és – az utolsó tíz percben – a vadászatról, valamint a vasárnapról kapott kérdést.

Kretének mindenfelé

Az iskolai padtársak visszaemlékezéssel kezdenek, ami végül a műsor felét tölti ki, Semjén bevallja, “reális dolognak tűnt, hogy mi is disszidálunk”, de végül maradt és a jogi pálya helyett teológiára ment, mert nem érdekelte “mit mond az alperes a felperesnek”. Az egyházügyi törvényre kanyarodunk, Bayer szerint korábban “mindenféle kretén alapított egy egyházat”, erre Semjén rávágja, hogy “az ősbűn az SZDSZ-től indult”, mert anarchista szabályozást hoztak.

2010 óta nem politikai tényező az SZDSZ, de számtalanszor előkerül a korábbi liberális párt: “Szabadkőműves, jakobinus, bolsevik-libertiniánus gyökérzet” – ez az szdsz-i önazonosság Semjén véleménye szerint. Hogy ez hogy jön a beszélgetésbe? Nem tudni, nem is érdekes. Innen váltanak II. János Pál pápára. Bontásra ítélték ugyanis a korábbi pápa szobrát a franciák, ezt Bayer érti is, meg nem is, “akkor a Notre Dame-ot is bontsák le”, összegez a műsorvezető. Bontsák, mondja Semjén. “Franciaország megtagadta franciaságát”, de van itt egy másik probléma is, “ehhez vissza kell mennünk a szabadkőművességig”. Újra. “Világnézetileg legfeljebb egy döglött ló lehet semleges.”

A kemény rész, ami nem is az

Tíz perccel a vége előtt jön a “Baszódjál meg KDNP” c. dal (de a nevét nem ejtik ki) és a vasárnapi zárva tartás. Bayer nemrég interjút adott “egy más világnézetű orgánumnak” – ez a Hír24 –, itt azt mondta, a boltzár nem gazdasági, hanem világnézeti kérdés.

“Egy keresztény pártnak mit kellene támogatni, ha nem a szabad vasárnapot?”, teszi föl a kérdést Semjén. Több mint százezer kereskedelmi dolgozó van, akinek nem volt pihenőnapja, ezt most biztosítja a KDNP. “Én a multikkal is beszéltem, ők sem akartak nyitva tartani”, csak azért tettek így a pártelnök miatt, mert a konkurencia is így tett. De a “tények nekünk adtak igazat”, mondja, mert nőtt a forgalom a boltzár óta.

És jönnek megint a kretének

Öt perc a végéig, jön a vadászat. Bayer az Elmélkedés a vadászatról Ortega-műből idéz, “most minden kretén előlépett vadász szakértővé, minden kretén kitalálta, hogy ő a legnagyobb állatvédő”, de Semjén megvédheti magát. Hisz’ ezért van itt. A vasárnapi zárva tartás mellett a vadászat miatt támadják őt leginkább, de Imre herceg is vadászott  – jön a párhuzam a pártelnöktől. “Nem én választottam a vadászatot, a vadászat választott engem”, vallja be.

 Semjén arca, amikor Bayer kreténezik

A vadászat hungarikum szerinte, fel van adva tehát a labda a Földművelésügyi Minisztériumnak és a Hungarikum Bizottságnak. Teológiai magyarázata is van a vadászatnak: a kertet gondozni kell, kertészként metszeni kell a fákat, a vadász kezében a puska van, ő ezt használja metszésre, mondja Semjén, de eszébe ötlik még egy párhuzam. Teljesen más egy tokaji borkóstoló és egy, az árokban magát összehányt részeg, ő pedig büszke arra, hogy vadász lehet.

Csak egy üveg ital hiányzott

Bayer zárja a beszélgetést, elég régóta tervezi letenni a vadászvizsgát, de nem halogatja tovább, reméli, hogy Semjénnel, gyerekkori barátjával mehet az első vadászatára. “Welcome in the club” – köszönti őt a klubban a KDNP elnöke. Kiváló csevej volt, csak egy üveg bor hiányzott a beszélgetés mellől, ami inkább illett volna egy árnyékos lugas alá, mint tévéképernyőre. Semjén miniszterelnök-helyettesként, valamint egy kereszténydemokrata párt elnökeként nem beszélt a halálbüntetésről, nem beszélt a bevándorlásról, az ezeket érintő nemzeti konzultációról, a kormány és a kormánypártok szavazótáborának rohamos olvadásáról, helyette feloldozta saját magát azokban a témákban, amelyekben támadni szokták.

Ha tippelni kellene a következő vendégre, Kövér Lászlót mondanánk. Vagy megint jön Orbán Viktor. Utána pedig újra Semjén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik