Belföld

Fideszes államtitkár tüntetőket szervez az USA nagykövetsége elé

Parlament címlap (Array)
Parlament címlap (Array)

Plusz kereszténydemokratát ünnepel az LMP. Lajos napot ül ma a parlament, nem, nem azét a Lajosét. Eskü volt. Üdv a t. Házból.

16.42 Na, szóval ilyen egy hétfő késő délután a Házban

Okosteló, tablet, Magyar Nemzet, Nemzeti Sport. Traccsparti, köromrágás, jobbra-balra dülöngélés. Ön kattintson, mi búcsúzunk.

.

 

16.32 Mente

Közvetítenénk boldogan az interpellációkat, de semmi új az elmúlt hetekhez képest.

Inkább egy toalet.

 

15.29 Szólna valaki Molnár Zsoltnak, hogy legalább akkor ne olvassa a Sportot…

…ha pont előtte beszél valaki.

(Széplelkű olvasóink figyelmét hadd hívjuk fel a tévéképernyőn tükröződő parlamenti ablakokra.)

 

14.55 Nem tudunk címet adni

Úgyhogy ezt a képet most egyszerűen csak iderakjuk.

 

14.46 Rig Lajos: Még nincs laptomom, a frizurám tetszik a feleségemnek

Folyosói villáminterjú a friss képviselővel.

Már két hete letehette volna az esküt. Miért csak most?

Tapolcai alpolgármesteri megbízatásomból fakadtak feladatok, amiket el kellett végeznem.

Azt hittem, elfelejtett lemondani az alpolgármesterségről, és beszorult összeférhetetlenségbe.

Dehogy! Hogy nézett volna ki félbehagyni a feladatokat?

Milyen feladatokat?

Ahogy beszéltük is még Tapolcán, a kampányban: az alapellátás átszervezése, a kórháznak a hetvenhétmillió forintos támogatás előkészítése, aláírása, és a kórház betegeinek étkezésének biztosítása várt rám. Elvégeztem, itt vagyok.

Dobó polgármester nem tudta volna megoldani a feladatot?

Neki sokkal több dolga van annál, mint hogy még ezt is a nyakába varrjam.

Ma már beül?

Természetesen. De előbb még megkeresem a családomat. Valahol itt vannak a Házban.

Mi lesz az első dolga?

Először megismerkedem a házszabállyal. Területem az egészségügy, és tán már szerdán tárgyal az Országgyűlés egy egészségügyi javaslatot.

Készült rá?

Még nem.

Miért?

Mert írásos anyagot nem kaptam róla.

Hogyhogy?

Mert még nincs laptopom.

Hogyhogy nincs?

Még nem kaptam a frakciótól.

És?

Az önkormányzatit meg már leadtam.

Nincs saját?

Nincs.

Aha. És mi ez az új frizura?

A feleségemnek tetszik.

Ja, hogy nem a törvényhozás tiszteletére, hanem a családi béke fenntartására a séró?

A családi békével semmi baj.

 

14.17 Ismét százkilencvenkilencen vannak

Mármint az országgyűlési képviselők.

Rig Lajos (háttal) letette esküjét, épp Rogán Antal (szemben) gratulál neki.

 

14.16 Rig megkapta mandátumát

Most vonul be esküt tenni.

 

13.59 Fideszes államtitkár tüntetőket szervez az USA nagykövetsége elé, kereszténydemokratát ünnepel az LMP

Akkor kell kivégezni a latrokat, ha az elkülönítésük (börtönbe vetésük) veszélyt hordoz magában – erről a kerdem Vejkey Imre beszél.

Lehetne még azért is akasztani, hogy elriasszuk a fejüket gazemberségen törőket, ám az elrettentő hatást nem igazolják tények. Ez is Vejkey gondolata. A politikus fölveti, hogy minden kivégzésben ott a rizikó, hogy ártatlant ér a visszafordíthatatlan retorzió.

Nagy tapsot kap az LMP-től.

A kormány nem tárgyalt olyan előterjesztést, ami a halálbüntetés visszaállítását célozza – válaszában így Répássy államtitkár. Aki aztán így fogalmaz: az Igazságügyi minisztérium ellenzi a halálbüntetést. Megjegyzi, szerinte a tényleges életfogyt rosszabb a halálbüntetésről.

Répássy ajánlja: akit tényleg zavarnak a kivégzések, menjenek tüntetni az USA magyarországi nagykövetsége elé, „Ugyanis az Egyesült Államokban tényleg van halálbüntetés.”

 

13.49 László nem érdemli meg?

Kérdezi Tamás (Schneider, Jobbik) egy neki írt szimpatizánsi levél kapcsán. Tamás (vezetéknevét nem tudjuk meg) ötvenes éveinek közepén jár, elfáradt, mégis dolgoznia kell. Hasonlóan „Gáborhoz”, aki azt panaszolja el, hogy édesapja „kivan fizikálisan, édesanyja szintén”.

Sneider ennek kapcsán – fideszes derültséget kiváltva – követeli a nyugdíjkorhatár csökkentését.

Az igazság kedvéért jegyezzük fel: a kormánypártiak vélhetően a lászlózáson, gáborozáson kacagtak, nem a nép nyomorán.

Sneider amúgy büszke, méghozzá arra, hogy a bevándorlás ellen és a halálbüntetés mellett a parlamenti pártok közül elsőként a Jobbik állt ki, bezzeg a Fidesz még csak most kapargatja a kérdést.

 

13.39 Szívnak a devizások

A zöld Schmuck Erzsébet a kormány devizahiteles mentőcsomagját ekézi – alappal. Fáj, hogy nincs „elsétálási jog” (bukik a ház, bukva az addig befizetett részletek, de legalább letudva a hitel), és fáj, hogy a többségnek sok évnyi törlesztéssel a háta mögött a korrekció után is magasabb a tőketartozása, mint induláskor. Schmuck asszony szerint egyetlen győztese van a változásnak: a Magyar Nemzeti Bank.

Tállai államtitkár vastag ecsettel festi le, e téren milyen szörnyű állapotot örökölt a Fidesz – jogos, de azóta csak eltelt öt év. „A kormány kimondta, segít az embereken” – így Tállai, s eddig stimmel is az algoritmus.

A folytatáson viszont találni fogást: Tállai szerint igazságos, pénzügyi egyensúlyt teremtő és jogszerű megoldást kellett lelni. Értsd: a devizások ne járjanak jobban, mint a forintosok, az állami büdzsé ne kapjon túl nagy púpot gyönge hátára, s ne legyen perelhető a hatalom.

Ez volt a válasz. Illetve nem volt az. És?

 

13.29 Na, ez a szar!

“Több pénzt az egészségügynek!” Ezt a nyakunkon lévő egészségügyi demonstráció hullámára deszkázva hozza elő a szoci Tukacs István, ismét a stadionépítéssel állítva szembe a nővérbért (nem unják pont ezt a párhuzamot?).

Rétvári államtitkár stabilan hozza a kérdés színvonalát: arról beszél, a balos kormányok hogy lelakták az egészségügyet.

A háttérben középkorú autók indítomotorjai hallanak, ahogy egyterűbe szuszakolódó orvoscsaládok, nővérfamííliák indulnak Ausztriába, Németországba, Svédországba – boldogulni. Mi meg leszünk szívesek időben föliratkozni néhány várólistára. Na, ez a szar.

 

13.19 Tök jó a gazdaság! Nem, tök szar! Nem is szar, hanem tök jó! Túrót: szar! Túrót túrót: nem szar!

„Külföldön is elismert lépések gazdaságpolitikában” címmel Varga Mihály sorolja, milyen jól állunk; csökkent az államadósság, mérséklődött az infláció, csökkent a munkanélküliség – ismerjük.

Az első reakció az LMP-s Schiffer Andrástól érkezik, aki azt rója föl a kormánynak, hogy összeszerelő műhelyt csinált hazánkból.

„Negyvenféle adót hoztak be vagy emeltek fel” – ezt Z. Kárpát Dániel hányja Varga szemére a Jobbikból.

Hargitai János a KDNP-től, nem meglepő, Vargát támogatja.

A szoci Burány Sándor azt hozza fel, hogy Magyarország a nagy nemzetközi hitelminősítők szemében ma is a bóvli kategóriában dekkol, ráadásul rengeteg kis- és középvállalkozás szűnt meg.

Az ulti, kontra, rekontra, szubkontra, molkontra, fedáksári, kubatov (nem az), farkasberci sorozatra Rogán Antal teszi föl a koronát: jó a gazdaság, hiszen adót csökkent, ami munkahelyet teremt, ami jó a kisembernek.

 

12.59 Orbán sumákol, Lázár sumákol, Mészáros L. sumákol

Ez a gyurcsányista Vadai Ágnes sajttájának zanzája. A politikus ráküldené az adóhatóságot a fönti urakra, kiderítendő, miből vagyonosodtak oly jelentősen az elmúlt években.

Sőt: Orbán vélt bukása után a NAV-nak is számítania kell “átvilágításra”, hiszen feszt csak a “keményen dolgozó kisembereket” macerálja, a nagyhalakat hagyja lubickolni.

 

12.51 Orbán az EU-ból való kilépést készíti elő

Ezt a liberális Fodor Gábor szűri le sajttáján abból, hogy Orbán Viktor a közelmúltban felvetette a halálbüntetés visszaállítását, nemzeti konzultációjával indulatot gerjeszt a bevándorlók ellen, sőt a Magyarország Barátai Alapítványnál a hétvégén prezentált szónoklatában pozitívan beszélt az önkényuralmi rendszerekről, a diktatúráról, a demokrácia ellenségéről.

Fodor is nemzeti konzultációt akar, de nem az emigránsokról, hanem egyebek mellett a vasárnapi zárva tartásról.

„Orbán Viktor beszéljen tisztán! Álljon ki a magyar emberek elé, mondja ki, hogy ki szeretné vezetni az országot az unióból!” Első körben ezt követeli a Liberálisok vezetője.

 

12.41 Milyen tetkó?

Rig első gyomrosát a tetkóbotránnyal szedte be: a kampányban került nyilvánosságra, hogy testét – tán a karját – egy szívecskével megtoldott „Becsület és hűség” tetoválás díszíti, ami a politikus ellenfeleit határozottan a Waffen SS „Becsületem a hűség” jelmondatra emlékeztette.

A kampányfinisben kérdeztük Riget, hadd idézünk az Én régen is cuki voltam című beszélgetésből.

“Hogyan vitte át lelkileg a botrányt?

Engem különösebben nem viselt meg, a feleségemet inkább, és azt nehezen viselem, ha a gyermekeim előtt látom sírni a feleségemet. De most már ő is túltette rajta magát.

Ön bénázta el?

Mi az, hogy bénázni?

Azt fel sem tételezem, hogy osztaná a náci ideológiát.

Nem is tehetném, hiszen huszonkét évig dolgoztam vezető beosztásban az egészségügyben. Együtt öltöztem harminchat emberrel, huszonkét évig a műtőben dolgoztam, nem köpenyben!

Akkor viszont elbénázta. Nem gondolni a hasonlóságra minimum bénázás. A tetkó nem tréfa, utánajár az ember, mielőtt életre szóló szöveget véset magára.

Én csak most szembesültem azzal, hogy ez a két szó egy SS jelmondatban is szerepel. Ez a két szó két emberi erény. Nem érzek benne bénázást.

Mi a varrás sztorija?

A feleségem, akivel együtt élek, aki az ikrekkel is megajándékozott, őneki fogadtam vele hűséget. Az édesapámtól meg a becsületességet tanultam, és úgy is éltem le minden napomat.”

 

12.39 Műtőből patkóba

Rig több szempontból is érdekes arc. A városi körházban dolgozott, altatásban segédkezett, pörgött a szakszervezetben, s amikor a Fidesz eret vágott a városi egészségügyi intézményen, Rig a tiltakozás élére állt – ennek kapcsán talált rá a Jobbik, s a kontakt 2014 őszén alpolgármesteri állást fialt neki a a frissiben jobbikossá váló településen. (Polgármester a nyilasokat gyogyósoknak ítélő Dobó Zoltán, ajánljuk figyelmükbe.)

 

12.37 Május tizenegyedike, Lajos napja van ma

Rig Lajos napja.

A tapolcai győző, a Jobbik legeslegelső egyéni képviselője teszi ma le esküjét a t. Házban.

Rig április tizenkettedikén, a fideszes Lasztovicza Jenő halála miatt kiírt időközin jutott mandátumhoz.

A számok szerelmeseinek: Rig 10608 szavazattal (35,49 százalék) lett első, a fideszes Fenyvesi Zoltán 10243 szavazatot kapott (34,27 százalék), a DK-s támogatással indult szoci Pad Ferencnek 7830 iksz (26,2 százalék jutott, a negyedik helyezett LMP-s Sallee Barbara 605 szavazattal (2,02) szerénykedett, a többiek, szám szerint tizennyolcan a fasorban sem voltak.

Vicces, interjús riportunkat innen fogadhatja be a közéleti mélyfúrásra érzékeny Olvasó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik