Belföld

A végletekig kifacsarják az orvosokat

orvos(960x640).jpg (Array)
orvos(960x640).jpg (Array)

Elviselhetetlenül sok beteg, 12 órás műszakok, evés- és alváshiány jellemzi a mai sürgősségi osztályokat. Nincs elég orvos, ráadásul a betegek is minden panasszal egyből idejönnek. A rendszer szétmállóban, miközben rezidensekkel próbálják befoltozni a lyukakat. Csakhogy ez a betegek egészségét veszélyezteti.

A végkimerülés határán dolgoznak a magyar orvosok, az évek óta jelen lévő, de változhatatlannak tűnő helyzettel a Blikk hétfői száma foglalkozott bővebben. Egy rezidens mesélt a lapnak a tarthatatlan helyzetről, a 12 órás műszakokról, az ez alatt megforduló töméntelen sok betegről és az emigrációról.

Reggel 8 órakor kezdődik a megszólaló rezidens műszakja, már ekkor dugig szokott lenni a kórház váróterme. Hamar annyira sűrű a helyzet, hogy egyszerre több beteget lát el az orvos. Ebédidő szinte nincs is, az első szünetre optimális esetben délután tudnak időt szakítani. A műszak este 8-ig tart, eddigre akár száz beteg is átmehet az ügyeletes kezén. Végül holtfáradtan megy haza, készen állva a másnapi műszakra.

 

“A sürgősségi osztályok orvosain hatalmas a felelősség. Megesik, hogy kezdő orvosként szabad kezet adnak az embernek, tapasztalt kolléga felügyelete nélkül látja el a dolgát” – mondta a fiatal orvos a lapnak. Hozzátette, éjjeli műszakokban például egyedül szokott lenni. Ő maga a Vészhelyzet című sorozat miatt lett sürgősségi orvos, de ez nem az, amit a tévében látott.

Enni sincs idejük, legalábbis egy nyugodt ebédre semmiképp. Az éjjeli műszak se jobb, ha tudnak másfél-két órát aludni, az már csoda. Az orvos a múlt hónapban 340 órát dolgozott. Egy másik orvos is megerősítette az elmondottakat, hozzátéve, hogy ha hibáznak, rajtuk csattan az ostor. A betegek is sarasak, mert sokszor nem fontos ügyekben keresik fel a sürgősségit, ezzel elvéve az időt és energiát a valóban sürgős esetektől.

A Magyar Rezidens Szövetség szerint ma Magyarországon egyetlen olyan kórház sincs, ami megfelelne a szakmai minimumoknak. Tehát vagy nincs elég képzett dolgozó vagy a technikai feltételek nem adottak. Dénes Tamás, a Szövetség elnöke sok olyan esetről is tud, amikor a más területen betanuló rezidenst is leparancsolják a sürgősségi osztályra, sőt egyedül kell dolgozniuk, amivel a betegek életét is veszélyeztetik. A Blikk egy felmérést is idéz, miszerint a páciensek nem látják rossznak annyira a helyzetet, az orvosok jelentős része szerint viszont nincsenek biztonságban a betegek és nem tudnak elég időt szánni rájuk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik