Belföld

Terrorelhárítás: Nincs “vörös riadó”

Fel kell készülni az Iszlám Állam esetleges reakciójára, de a TEK főigazgatója szerint jelenleg nincs hír arról, hogy fokozódna Magyarország fenyegetettsége.

Évi egymilliárdos spórolást jelent a Terrorelhárítási Központ (TEK) létrejötte – mondta Hajdu János a Magyar Hírlapnak. Szerinte a korábban Orbán magánhadseregeként is emlegetett szervezet az elmúlt öt évben munkájával csendesítette el bírálóit. A TEK-főigazgató emlékeztetett rá: a migráció és a terrorfenyegettség jelentette kihívásokra gyorsan kell reagálni, s ez csak centralizált, speciális tudást összpontosító rendvédelmi erőkkel lehetséges.

A vezérőrnagy közölte: 2010-ben 24 egység működött, mindegyik saját költségvetéssel, a többiekétől eltérő felszereltséggel, kiképzéssel. Ezt a “szerteágazó, szétcsúszott, tagolt rendszert” átszervezve és központosítva jött létre a TEK. “Ha bárhol a világban egy magyar állampolgár bajba kerül, kell lennie egy olyan szervezetnek, amelynek tagjai elmennek és segítenek neki. Ezt várják tőlünk az emberek” – tette hozzá.

„Jelenleg sem nekünk, sem a társszolgálatoknak nincs olyan információjuk, ami azt mutatná, hogy ha Magyarország szerepet vállal az amerikaiak által kezdeményezett koalícióban, akkor emelkedne a fenyegetettség” – tette hozzá. Hajdu elismerte, ez változhat, de szó sincs arról, hogy mostantól emiatt „vörös riadó” lenne. Ugyanakkor fel kell készülni az Iszlám Állam esetleges reakciójára, a kint szolgáló katonáink, illetve a térségben dolgozó magyarok veszélyeztetettsége nőni fog. További részletek a Magyar Hírlapban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik