Belföld

Lázár átvizsgáltatja az uniós agrártámogatásokat

lazar-janos(210x140).jpg (Array)
lazar-janos(210x140).jpg (Array)

A Miniszterelnökség az összes európai uniós mezőgazdasági támogatás adatait nyilvánosságra hozza.

Az Index információi szerint Lázár azzal bízta meg a Fazekas Sándor vezette földművelésügyi tárcát, hogy készítsen elő egy átfogó jelentést a 2007-2013-as uniós pénzügyi ciklus vidékfejlesztési- és agrártámogatásairól.

Ehhez a jelentéshez az összes nyertes pályázat adatait bekérik, ezután egy EU-támogatási térkép formájában viszik a kormány, később pedig a teljes nyilvánosság elé. Az utóbbi napokban jelentős változás állt be az agrártámogatások kormányzati információkezelésében, a Miniszterelnökség például kiadta a három legnagyobb tulajdonosi érdekkör 2007 óta elnyert támogatásainak összesítését is.

A portál forrásai szerint a teljes áttekintéssel azt próbálják elérni, hogy an-e olyan összefüggés kisebb pályázati győztesek és a nagybirtokos érdekkörök között, ezt pedig eddig a direkt tulajdonosi kapcsolódások hiányában nem lehetett kimutatni. A legtöbb pénzt a fenti ciklósból, 2015-öt is beleértve, 37,7 milliárdot a Csányi Sándor, OTP-elnök érdekeltségei kapták. A második helyre Simicska Lajos és üzlettársa Nyerges Zsolt futott be 33,2, a harmadik helyre pedig Leisztinger Tamás került 26,2 milliárddal.

A kormányzati irányváltás mögött Orbán nagybirtok-ellenes politikája állhat, a miniszterelnök nemrég úgy nyilatkozott, hogy változtatni kellene a birtokszerkezeten, és a mezőgazdaság 80 százalékának kisgazda alapokon kellene állnia.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik