Belföld

Halálos időzítés halálbüntetés ügyben

halálbüntetés (Array)
halálbüntetés (Array)

Éppen aznap jelent meg a The Guardiannek írt kormányszóvivői levél, amikor Orbán Viktor tényleg elárulta, mit gondol a halálbüntetésről.

Kovács Zoltán azt tette szóvá, hogy a brit lap áprilisban azt írta, Orbán Viktor vissza akarja állítani a halálbüntetést és munkatáborokat akar építeni a bevándorlóknak. Miközben a britek ennek cáfolatát olvashatták, a magyarok az állami rádióban azt hallották, Orbán Viktor azt javasolja, hogy a halálbüntetés bevezetésének kérdése legyen tagállami hatáskör.

The Guardian

A halálbüntetés ügyében a szóvivő cáfolta a cikkíró megjegyzését, hogy Orbán Viktor az uniós törvényekkel való szembeszegüléssel és a halálbüntetés visszaállításával fenyegetőzik.

180 perc

„Ki akarunk alakítani egy európai közvéleményt, amely hajlik arra, hogy a halálbüntetés bevezetése vagy be nem vezetése kerüljön vissza nemzetállami jogkörbe. (…) Semmi okunk arra, hogy erről a kérdésről ugyanúgy gondolkodjon egyik vagy másik ország” – mondta a kormányfő. Ha az megtörtént – folytatta -,„akkor utána tudunk dönteni arról, hogy bevezessük-e vagy sem”.

The Guardian

A szóvivő olvasói levelében azt írta, a miniszterelnök nem fenyegetett az uniós törvényekkel való szembeszállással, csak azt mondta, hogy vita szükséges. A magyar kormány tiszteletben tartja a hatályos törvényeket, a halálbüntetést tiltó magyar alkotmányt és elkötelezett az uniós törvények iránt.

180 perc

A kérdésre, hogy ő halálbüntetés-párti-e, Orbán azt válaszolta: „én az élet pártján vagyok”.  Onnan nézi a kérdést, mire van szükség a törvénytisztelő emberek megvédéséhez.

„Ha mi meg tudjuk őket védeni halálbüntetés bevezetése nélkül, akkor védjük meg őket úgy, ha azonban másképp nem megy, akkor be kell vezetni”.

The Guardian

A szóvivő olvasói levelében arra emlékeztetett, hogy a miniszterelnök „valójában (egy azt illető riporteri kérdésre, hogy nemrég brutálisan megöltek egy fiatal nőt) mondta, hogy ilyen bűntettek láttán a jelenlegi törvények nem tűnnek elég elrettentőknek

180 perc

A kormányfő szerint „az emberek azt hiszik, nagyon sokan vannak, akik azt hisszük, hogy ha van halálbüntetés, illetve egyes bűncselekmények halálbüntetéssel való fenyegetettsége létezik, akkor nagyobb biztonságban vagyunk”. Nagy vita van arról, hogy ez így van-e, de fontos, hogy az emberek mit gondolnak erről. Orbán örül, hogy része lehetett e vita megindulásában, hogy „kiegyensúlyozottabbá válik a közgondolkodás ebben a kérdésben”. Szerinte a nyilvánosságban rendszeresen csak a gyilkosok, a bűncselekményt túlélt elkövetők jogairól, életéről szoktak gondolkodni. Orbán Viktor azt kérte, egy pillanatig úgy is gondolkodjon mindenki a kérdésről, hogy mi van, ha az ő gyereküket, feleségüket, szüleiket ölték volna meg.

The Guardian

A kormányszóvivő a brit lap cikkének azt a részét is cáfolta, amely szerint Orbán Viktor “internálótáborok létesítését ajánlja az illegális bevándorlók számára, s azt hangoztatja, hogy munkára kell kényszeríteni őket”.

180 perce

Az illegális határátlépés, az illegális bevándorlás minden esetben törvénysértés, nem egy „bocsánatos bűn”, nem egy „kedélyes délutáni szórakozás”. „Ha nem szabályozzuk a bevándorlókat, hanem egy ilyen kollégiumi házibulit hirdetünk, hogy mindenki jöhet, aki ráér és akar, és addig marad, ameddig a kakas kukorékolni nem kezd”, akkor a kormány által célul tűzött polgári berendezkedésnek semmi esélye nem lesz – fogalmazott Orbán Viktor.

The Guardian

A kormány nemzeti konzultációt indított a bevándorlás tárgyában egy kérdőívvel, amely nem politikai dokumentum, törvényjavaslat, és sehol sincs benne szó internálótáborokról vagy munkára kényszerítésről – írta Kovács. Szerinte világos, hogy a cikk írója a kérdőív egy félrefordított változatát használta.

180 perc

Orbán felhívta a figyelmet, hogy három év alatt hússzorosára nőtt a magyar határt illegálisan átlépők száma, ami Európában is kiemelkedő adat. Ha pedig majd az osztrákok és a németek megakadályozzák az illegális határátlépéseket saját határaiknál, akkor „mint egy nagy zsákban, minden illegálisan Magyarországra érkezett menekült itt marad nálunk”, ami veszélybe sodorja a megélhetést, a munkahelyeket. „Ha az EU nem kényszerít ránk életszerűtlen szabályokat (…), ha ezeket a szabályokat le tudjuk rúgni magunkról – és mi erre készülünk -, akkor mi képesek vagyunk Magyarországot megvédeni a megélhetési bevándorlóktól”.

Angliai magyarok

Mindeközben Londonban nemcsak a The Guardian foglalkozott Magyarországgal, egy magyar anyával közölték: “Az emigránsok mind AIDS-es patkányok!”

 The Guardian – még egyszer

A kormányszóvivő a brit lap cikkének azt a részét is cáfolta, amely szerint Orbán Viktor “internálótáborok létesítését ajánlja az illegális bevándorlók számára, s azt hangoztatja, hogy munkára kell kényszeríteni őket”.

180 perc

Az illegális határátlépőket őrizetbe kell venni, majd le kell folytatni az eljárást. Akiről kiderül, hogy valóban politikai üldözött, annak meg kell adni az Európában tartózkodás lehetőségét, de a többség valójában megélhetési bevándorló, és Magyarország az egyetlen, amely nyíltan, világosan beszél a problémáról. Orbán Viktor közölte azt is, őrült, méltánytalan ötletnek tartja azt az európai elképzelést, amely szerint „valaki beengedi a menekülteket a saját országába”, majd utána „szétosztja” a többi tagállam között.

Angliai magyarok

 “Biztos nem kapták meg a segélyt! Mert ezek az emigránsok mind segélyen élnek. Idejönnek, segélyt kérnek és közben betegséget terjesztenek. AIDS-esek! Ők is mind, meg a gyerekeik is…”

Ferenc pápa

Szolidaritást sürgetett az európai országokba érkező menekültekkel, befogadásukat szorgalmazta a katolikus egyházfő, amikor csütörtökön a Vatikánban fogadta az Erdő Péter bíboros vezette Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE) és a Christopher Hill anglikán főpásztor vezette Európai Egyházak Konferenciája (CEC) tagjait.

180 perc

A kormányfő szerinte most nem szolidaritásra van szükség, hanem a törvények érvényesítésére. Mindenki védje meg a saját határait – javasolta, megjegyezve, a közös európai fellépésnek arra kellene irányulnia, hogy helyezzék a kontinensen kívülre a problémát.

Ferenc pápa

Az egyházfő szerint mindegy, hogy a háborúk, az üldözés vagy a nyomor elől menekül valaki. Az Európába menekülő ezrek drámai és gyakran tragikus végzetű vándorlásának fényében az európai egyházaknak kötelessége együttműködni a szolidaritás és befogadás ösztönzésében.

180 perc

A kormányfő helyesnek tartja, hogy az embercsempészek hajóit meg kell semmisíteni, el kell kobozni, meg kell akadályozni, hogy a menekültek, akik csak illegálisan tudnak belépni Európába, meginduljanak. Azt is szorgalmazta, hogy több energiát kell fordítani azoknak az államoknak a megerősítésére, ahonnan elindulnak a menekültek, hogy ezek az országok meg tudják védeni a saját határaikat.

Fabiny püspök

A terrorizmus emlegetésével megalapozzák és rögtön vakvágányra is viszik a szándékosan manipulatív kérdéssort, és mindezt az a kormány teszi, amely rengeteget hivatkozott a keresztyén értékekre, alaptörvénybe foglalta, számon kérte azokat Brüsszelen.

A Mandinernek Fabiny Tamás a halálbüntetésről azt mondta, a megtérés lehetőségét mindenkinek meg kell adni. Példaként említette a móri gyilkosságot: „az elítéltek már halottak lennének, mi meg tördelhetnénk a kezünket”. Az evangélikus püspök a nemzeti konzultációt maga is manipulatívnak nevezte. szerinte még működik az egyháziak, hívők körében a beidegződés, hogy nekik csak a Fidesz lehet a szövetségük, de nem szabad, hogy egy tíz évvel ezelőtti helyzethez ragaszkodva mindent elhiggyenek, amit a párt eléjük tesz.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik