Belföld

Termékbemutatók: tovább szigorítana a minisztérium

termekbemutato(210x140).jpg (Array)
termekbemutato(210x140).jpg (Array)

„Ha rákos lesz, én pofán röhögöm” – hangzott el az egyik rendezvényen. Visszaélnek az idősek és betegek kiszolgáltatottságával.

Idősekre, betegekre utaznak a termékbemutatókat szervező cégek, agresszíven próbálják az emberekre tukmálni túlárazott áruikat. A gazdasági tárca törvénymódosítást kezdeményezett emiatt – írja a Népszabadság.

A Nemzetgazdasági Minisztérium országos ügyfélszolgálat működtetésére kötelezné a termékbemutatókat szervező cégeket. Szigorítanának a hitelszerződések megkötésének feltételein és megtiltanák, hogy a reklámokban ingyenesnek tüntessenek fel termékeket, szolgáltatásokat. Bár rengeteg szó esett az átverésekről és kiemelten ellenőriznek a hatóságok, a bemutatók bő kétharmadánál még mindig éri valamilyen jogsértés a kiszolgáltatott vásárlókat.

A fogyasztóvédők tavaly több olyan esetet is találtak, amikor megalázó helyzetbe hozták a termékbemutatók résztvevőit. „A tavalyi karácsonyt együtt töltötték. Az ideit együtt fogják? Nem biztos!” – mondta egy értékesítő. Egy rendezvényen az is elhangzott, hogy „ha holnap rákos lesz, én pofán röhögöm”.

Az árubemutatót szervező vállalkozások postaládákba bedobált szórólapokon toborozzák a közönséget. Bár gyakran hallani visszaélésekről, tavaly mindössze 3,4 millió forintnyi bírságot szabtak ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik