Belföld

Karácsony: „Ne haragudj Feri, de hazudsz!”

Karacsony-Gergely-homaly-nelkul(960x640).jpg (Array)
Karacsony-Gergely-homaly-nelkul(960x640).jpg (Array)

Pénzről, nyilvánosságról, közbeszerzésről és a polgármesteri WC-ről vitázottt Zugló jelenlegi és volt polgármestere az ATV-ben.

A Hírvitában Karácsony Gergely (PM) és a Papcsák Ferenc (Fidesz) szinte semmiben nem jutott közös nevezőre. A volt polgármester azt állította, a zuglói önkormányzat pénzügyi helyzete az ő idején olyannyira egyenesbe került, hogy 2,5 milliárdos plusszal adta át a stafétabotot Karácsony Gergelynek, aki erre azt mondta: „Nézem a plafont, nehogy leszakadjon ránk.” Szerinte 2014. október 10-én mínusz 600 millió volt az önkormányzat számláján és további 400 millió kifizetetlen számlájuk is volt ekkor.

Papcsák Ferenc viszont váltig állította, hogy 2,5 milliárdnyi pluszból mára 3,6 milliárdos mínusz lett, s noha van lekötve pénze a hivatalnak, a legközelebbi bevétel szeptemberben várható a gépjárműadóból, addig pedig „1,4 milliárdból kell gazdálkodni, ami nem lesz elég”. Szerinte Zugló a működőképesség határára ért, az új polgármester által kialakított bérezési rendszer fedezete szerinte két hónap múlva már nem lesz meg.

„Ne haragudj, Feri, hazudsz”

Ezt mondta a konkrét számok kapcsán elődjének Karácsony Gergely, aki a stúdióba olyan számlakivonattal érkezett, amely állítása szerint igazolja, hogy Papcsák utolsó munkanapján, 1 milliárdos mínuszban volt Zugló költségvetése. Amikor a fideszes politikus továbbra is kitartott a 2,5 milliárdos plusz mellett, Karácsony közölte: ezzel nem tud mit kezdeni, nem annyi volt. Miután nem jutottak dűlőre, a Papcsák idején több mint 1 millióból felújított polgármesteri WC került terítékre, ami Karácsony bejelentése szerint egyfajta korrupciós múzeumként fog működni. „A WC nyitva áll bárki előtt” – közölte a polgármester, ám ellenfele ezt ugyanúgy cáfolta, mint azt, hogy bármi gond lett volna az általa kötött szerződésekkel. Karácsony közölte, az elmúlt 5 év minden szerződését nyilvánosságra hozták a zuglo.hu honlapon és ezek között „vannak nagyon kemény dolgok”. Olyan ügyeket is találtak, amelyek miatt feljelentést fog tenni, mert – mint mondta – biztos benne, hogy „nemcsak a politikai gyanú lengi körül ezeket, hanem bűncselekmények történtek”.

Papcsák kérésére, konkrétumként említette, hogy az előző polgármester utolsó munkanapján aláírt egy szerződést az iskolai étkeztetésekkel kapcsolatban 400 milliós értékben. Amikor ezt utólag túl soknak találták, a cég 100 milliót elengedett az árból. Papcsák ezt azzal magyarázta, hogy a közbeszerzés már korábban lezárult, de minden jogorvoslati határidőt meg kellett várni, ezért szerződtek utolsó hivatali napján, az Állami Számvevőszék ellenőrzése pedig nem talált „lényegi problémát”. A két politikus a Városliget átalakítását is eltérően ítélte meg. Karácsony Gergely szerint teljesen hibás koncepció múzeumi negyeddé alakítani a közparkot „Európa egyik legrosszabb levegőjű városában”. Papcsák erre úgy reagált, hogy már 110 éve döntés született arról, hogy a Városliget ne csak közpark legyen, hanem szórakoztató, rekreációs és kulturális funkciókat is kapjon. A Fidesz politikusa cáfolta, hogy a Liget-projekt kapcsán meg sem hallgatták az emberek véleményét. Kijelentette: a civilszervezetekkel és a lakókkal is tárgyaltak.

“Papcsák a politikai túléléséért küzd”

Karácsony Gergely a Népszavának is beszélt Zugló pénzügyi helyzetéről, illetve Papcsák azon vádjáról, hogy MSZP-s politikusokat foglalkoztat tanácsadóként, akik különböző pályázati pénzekről döntenek a testületet megkerülésével. “Nos, erről csak annyit, hogy Papcsák idejében ezekről a pénzekről ő maga döntött, mi ezt átalakítottuk, így most a közbeszerzésekről értékhatártól függően a képviselő-testület vagy a képviselő-testület egy bizottsága határoz, de egyetlen esetben sem a polgármester.”

A PM politikusa szerint Papcsák „a politikai túlélésért küzd, hiszen a Fideszben mindenki leírta már őt”, bár foglalkozhatna Papcsák “játékaival” és mindig nyitott a politikai vitákra, de mivel a fideszes képviselő állításai egyértelműen hamisak, ezért inkább előre tekint és nem a múlttal foglalkozik. “Természetesen, ha le tudnánk ülni úgy, hogy nem egymás szavába vágunk és értelmes érvekkel vitatkozunk, akkor nem zárkóznék el, de így nem látom értelmét a beszélgetésnek” – mondta már a tévés felvétel után.

A PM politikusa azt sem érti, hogyan férhetne hozzá egy már leváltott polgármester a jelenlegi költségvetési, illetve önkormányzati adatokhoz: ugyanis Papcsák állítása szerint csúsznak a köztisztviselők fizetései és a pénzhiány miatt maradt el a Zuglói Lapok megjelenése is. Karácsony elismerte, hogy az újság késik, de kiemelte, hogy szándékosan tartották vissza egy hétig a megjelenést, hogy a Liget-beruházásról állást foglaló testületi ülésről is beszámolhasson a lap. A bérek csúszását pedig egyszerűen hazugságnak nevezte a polgármester.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik