Belföld

Áder elindult Al Gore nyomdokain

áder jános (Array)
áder jános (Array)

Aláírásgyűjtésbe kezdett Áder János, aki Al Gore volt amerikai alelnök klímavédelmi kampányához kapcsolódott – derül ki a Blikk interjújából. Az is kiderül, hogy fogott már 15 kilós harcsát, hogy Paksot biztonságosnak tartja és vizsgálják a nemzeti parkok földjeiről szóló törvényt is.

Az amerikai politikus egymilliárd szignót szeretne összegyűjteni, s ezzel elérni, hogy a világ vezetői az év végi párizsi klímacsúcson az eddiginél hatékonyabb megállapodást kössenek a globális felmelegedés és a klímaváltozás káros hatásai ellen.

Az államfő horgászként elmondta, aggasztó, hogy tavaly nyáron alig lehetett a Dunán horgászni, mert kéthetente megáradt a folyó. „A klímaváltozás miatt ahogy melegszenek a vizek, úgynevezett invazív, idegen fajok jelennek meg a természetes vizekben, mint például az amurgéb. Tavaly a Dunán már szinte mást sem tudtam fogni, csak amurgébet. Ezek az idegen fajok kiszorítják az őshonosakat.” – mondta a Blikknek Áder János.

 
Fotó: MTI 

A köztársasági elnök azt is elárulta, hogy harcsából fogott már 15 kilósat, több 10-12 kilós pontyot, csukában 7- est, süllőben pedig 6,5 kilósat.

Pakssal kapcsolatban felidézte a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség jelentését, amely szerint a magyar Európa egyik legbiztonságosabban erőműve. Szerinte Paks II szerepe főleg az lesz, hogy a most elöregedő blokkokat felváltsa. Ha pedig valóban feljönnek az alternatív energiatermelési formák, azoknak inkább a szénnel, földgázzal, kőolajjal működő erőműveket kell kiváltaniuk, amelyek összehasonlíthatatlanul szennyezőbbek, mint Paks.

A nemzeti parkok földalapkezelőhöz kerülésének alkotmányosságát firtató kérdésre Áder elmondta: „Végignézünk minden érvet, ami akár alkotmányjogi szempontból, akár nemzetközi szerződések szempontjából fölmerült. Folyik a törvény alkotmányos vizsgálata, pénteken jár le a határidő, és akkorra meg is hozom a döntést.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik