Belföld

A Jobbik nem támaszkodik nagy nevekre

Szaniszló Ferenc (Array)
Szaniszló Ferenc (Array)

De azért fel tudnak mutatni fajsúlyos arcokat: például Ángyán Józsefet. A médiaügyeket az összeesküvés-elméletekben erős Szaniszló Ferencre bíznák.

Egyre égetőbb kérdés a Jobbik számára, hogy milyen értelmiségi holdudvara van a pártnak, kikre támaszkodnának kormányzati szerepben, ha már egyszer a Fidesz kihívójaként és kormányképes erőként igyekeznek magukat beállítani. A HVG szerint ez már csak azért is nehéz ügy, mert a Jobbik eddig súlyosan elitellenes arcát mutatta. A pártban úgy látják: egyre többen ülnek le velük tárgyalni.

Több vezető jobbikos politikus azt mondta a lapnak: valójában sok értelmiségi áll mögöttük, akik nem vállalják fel nyíltan szimpátiájukat, mert az veszélyt jelentene egzisztenciájukra, sőt, „a média démonizálná őket”. Morvai Krisztina EP-képviselő szerint nem feltétlenül probléma, ha a Jobbiknál nincsenek közismert nevek: az ő szakértőik új, eddig ki nem próbált irányokat hoznának be.

A jobbikos vezetők a pártot segítő gazdasági szakemberek közt emlegették Lóránt Károly közgazdászt, az Európai Parlament szakértőjét, aki gyakran szerepel a kormánypárti médiában, sokat beszél az államadósságról, kritizálja az EU-t és a neoliberális gazdaságpolitikát. Említették még a kormánnyal való konzultációban a devizahiteleseket képviselő Varga Istvánt és az egykori MIÉP-es, majd Professzorok Batthyány Köre-tag Csath Magdolnát, akit a Bilderberg-csoport foglalkoztat leginkább írásaiban.

A Jobbik rendezvényein gyakran felbukkan Bogár László és Drábik János is, akik a „nemzetközi cionizmus” és „világ-SZDSZ” leleplezői. Drábik például egy Schweitzer József főrabbinak tulajdonított, de meghamisított magyargyalázó idézettel vetette észre magát legutóbb.

Az utóbbi időben a Jobbikkal hírbe hozott legnagyobb név Ángyán József, az Orbán-kormány egykori vidékfejlesztési államtitkára. Ő a pártnak mezőgazdasági ügyekben ad tanácsokat, de ugyanígy az LMP-t is segíti, mert ők is hasonló oldalról támadják a földtörvényt.

Népesedéspolitikai ügyben a pártot Téglásy Imre segíti, aki azért tartja például veszélyesnek az abortuszt, mert szerinte a meg nem született gyerekek helyét „isteni büntetésként” bevándorlók foglalják el.

A médiapolitikára kitérve Vona Gábor korábban kijelentette: hatalomra kerülésük esetén Szaniszló Ferenc lenne a Médiahatóság vezetője. Szaniszlónak az Echo TV-n van műsora, melyben a világ eseményeit összeesküvés-elméletekkel próbálja megmagyarázni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik