Belföld

Ránk tör a hidegfront

felhoszakadas(430x286).jpg (Array)
felhoszakadas(430x286).jpg (Array)

Hét megyére figyelmeztető előrejelzést adtak ki: délután zivatarok, felhőszakadás, nagyobb méretű jég, és viharos szélroham csaphat le.

Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Jász-Nagykun-Szolnok megyére adtak ki elsőfokú citromsárga figyelmeztetést – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapjáról.

Míg kedden a nyugat-európai ciklon előoldali áramlási rendszere érvényesült, szerdán délután már a ciklon hidegfrontja éri el térségünket.

Késő délután tehát az északnyugati megyékbe vonul be a hidegebb levegő, amely csütörtök hajnalra az egész országra kiterjed. A front szórványosan – legkisebb eséllyel a Dél-Dunántúlon és a Dél-Alföldön – okoz zivatarokat. Jelenlegi számítások szerint ezek közül néhány az Észak-Alföldön és az északi hegyvidég térségében heves is lehet, tehát 90 km/h-t elérő szélroham, nagyobb méretű jég kísérheti őket, néhol pedig felhőszakadás intenzitású csapadék társulhat hozzájuk.

A front érkezésével hirtelen északnyugatira forduló szél sebessége főként a Dunántúlon zivatartól függetlenül is átmenetileg elérheti a 70 km/h-t.

 
Fotó: Thinkstock 

Északnyugaton egyre több lesz a gomolyfelhő, délutántól meg is vastagszik a felhőtakaró. Ugyanakkor az ország legnagyobb részén a fátyolfelhők mellett még hosszú napos időszakok lesznek, csupán délutántól növekszik meg a gomolyfelhőzet.

A hőmérséklet csúcsértéke a Dunántúlon 21 és 26, másutt 26 és 31 fok között valószínű. Késő estére 15 és 22 fok közé hűl le a levegő.

Csütörtökön a változó felhőzet mellett általában több órára kisüt a nap, több felhő a Tisza vonalában lehet. Napközben helyenként fordulhat elő zápor, zivatar, nagyobb eséllyel a Tisza vonalában. Az északi, északnyugati szelet többfelé erős széllökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 10 és 15, a legmagasabb nappali hőmérséklet 21 és 25 fok között alakul.

Pénteken fátyol- és kevés gomolyfelhő mellett döntően napos idő várható, csapadék nem valószínű. A változó irányú szél többnyire mérsékelt marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 7 és 12, a legmagasabb nappali hőmérséklet 21 és 25 fok között alakul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik