Belföld

Összezavarta a diplomatákat Orbán hintapolitikája

Orban(40e85c8b-9dbc-414e-be62-004e9750a48e)(210x140).jpg (Array)
Orban(40e85c8b-9dbc-414e-be62-004e9750a48e)(210x140).jpg (Array)

A többi EU-tagország értetlenül nézi a halálbüntetéses-konzultációs ámokfutást. A korábban Orbánt tisztelő diplomaták is csalódottak, bár szinte mindenki tudja: az egész a Jobbik felé kacsingató szavazóknak szól.

Miközben a halálbüntetéshez hasonló ötletekkel igyekszik elnyerni a Jobbik szavazóit, egyre-másra haragítja magára az EU tagállamait a kormány – derül ki a Vs.hu cikkéből. Egy kormányfői kommunikációra rálátó forrás így jellemezte a lapnak a helyzetet: „Populizmusmaratont futunk, ilyenkor kemény plebejus hangra van szükség.” A forrás szerint a nemzeti konzultáció ötlete, illetve a terrorizmus és a bevándorlás összekötése is feldühítette a diplomatákat és külügyeseket.

„Orbán Viktor ne az én adómból csináljon Magyarországon szélsőjobboldali politikát” – mondta egy nettó befizető tagállam diplomatája a Vs-nek. Azzal indokolják ezt, hogy a hazai fejlesztések 97 százaléka EU-s pénzből valósul meg, ezért nem kéne az EU értékeit támadni. A halálbüntetés előkerülése is fejtörést okozott, több ország kért jelentést a témáról a budapesti követségétől.

Martin Schulz és Orbán Viktor

Egy másik diplomata szerint gyanús, hogy a kormány annyira foglalkozik a Quaestor károsultjaival és az is furcsa, hogy már-már elismerik, hogy 2010 óta nem tiszta módokon jutott megrendelésekhez Simicska Lajos. „Azt hittem, rosszul hallok, amikor Lázár János egyszerűen úgy beszélt Simicskáról: kapott eleget az elmúlt négy évben. Ez az intézményesített korrupció nyílt beismerése. Ebből Európában bárhol azonnal hatalmas botrány lett volna, itt meg egyszerűen elment az ingerküszöb alatt” – mondta a forrás.

A diplomaták szerint csak az Európai Néppárt rendszabályozhatná meg Orbánékat, de ők a pártcsaládi összetartás jegyében úgysem fognak ilyet tenni. Volt olyan megszólaló, aki sokáig támogatta Orbán Viktor irányvonalát, de egy idő után elvesztette a fonalat. A kritikát ráadásul képtelen elviselni a kormány, az egyik forrás szerint volt olyan, hogy a magyar külügy egy másik ország külügyminisztériumánál panaszkodott.

2016 elején viszont szorulhat a cikk szerint a magyar kormány, hiszen a hollandok látják majd el a soros EU-elnökséget. Fő céljuk deklaráltan az lesz, hogy az uniós alapértékeket kétségbe vonó tagállamokkal szemben keményebb fellépést érjenek el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik