Belföld

Nincsenek is idegenek Magyarországon

Egy átlag magyar alig találkozik más nemzetiségű emberrel. Nemzetközi összehasonlításban nagyon kevés külföldi él Magyarországon. Mégis utáljuk őket, és szabadulnánk tőlük.

Az Európai Unió 27 tagországa közül Magyarországon a legrosszabb a bevándorlók megítélése. Sőt, a Tárki legutóbbi felmérése szerint csúcson az idegenellenesség Magyarországon. A dolog azért is furcsa, mert egy átlag magyar alig találkozik más nemzetiségű emberrel. Nemzetközi összehasonlításban nagyon kevés külföldi él Magyarországon.

Nincsenek is

Magyarországon nem élnek – a nyugati országokhoz hasonló – jelentős bevándorló közösségek. A Magyar Helsinki Bizottság adatai szerint a külföldi állampolgárok a Magyarországon lakó népesség mindössze 2 százalékát teszik ki. És ráadásul magyar sajátosság, hogy a külföldről jövők jelentős része a szomszédos országokban született. Vagyis határon túli magyar, és sem külsőre, sem megszólalásában, de még a szokásaiban sem különbözik az itt élőktől. Például a 2010-ben Magyarországon élő mintegy 198 000 külföldi állampolgár közül 165 000-en (83%) valamely európai ország állampolgárai voltak, és ugye jelentős részük magyar nemzetiségű.

Nincs pénz, nincs magyar otthon

Magyarországon – az EU többi tagállamához hasonlóan – csak az kaphat tartózkodási vagy letelepedési engedélyt, akinek megélhetése biztosított, azaz munkája és jövedelme van, lakhatása megoldott, egészségbiztosítása rendezett. Ez nemcsak a tartózkodási jogosultság megszerzéséhez kell, hanem a megtartásához is: még a letelepedési engedély is visszavonható, ha megszerzésétől számított öt éven belül jelentősen romlanak az itt élő külföldi anyagi körülményei. Ahogyan ez történt a 18 éves Kaya Elif családjával is. Az apukája 20 éve él Magyarországon, de mivel megrendült az anyagi helyzete, a Bevándorlási Hivatal nem sokat teketóriázott, simán kiutasította az egész családot. Aztán persze a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság hatályon kívül helyezte a BÁH határozatát. És a család anyagi helyzete is rendeződött.

Menedékkérők

És a menedékkérők száma sem olyan borzasztó, mint azt az átlag magyar gondolja. A Magyar Helsinki Bizottság adatai szerint a Magyarországon benyújtott menedékkérelmek száma az ezredforduló után nagyon lecsökkent, és még mindig nagyon kevés menedékkérő érkezik a legtöbb hasonló méretű nyugat-európai országgal összehasonlítva, 2010-ben Magyarországon csupán 2 104 menedékkérelmet nyújtottak be, miközben a hasonló méretű, tízmilliós Belgiumban 19 940-et.

 Kép: MTI

Mondhatnánk, hogy a gazdag belgákhoz érthetően többen akarnak menni, és Belgium egykori afrikai gyarmatairól is több bevándorló akad, mint az egyetlen egykori magyar gyarmat, a Ferenc József föld lakosai közül; de a hasonló méretű Görögországban 10270 menedékkérelmet nyújtottak be 2010-ben, pedig a görög hódításnak már legalább kétezer éve vége.

Azért csak jönnek holland nyugdíjasok

Az elmúlt két népszámlálás adatainak elemzése azt mutatja, hogy régiók és a megyék szintjén Nyugat-Dunántúlon és a dél-dunántúli megyékbe jött a legtöbb külföldi. Sőt, bár az imént még azt mondtuk, hogy kevés idegen van Magyarországon, százalékosan óriási volt a növekedés az elmúlt években. Például a keszthelyi, a lenti, a zalaegerszegi és a szentgróti járásokban 625–650%-os volt a növekedés. Vagyis ennyivel több külföldi van itt, mint 10 évvel korábban. De a hegyháti, a sárbogárdi, a kapuvári, a kiskunmajsai, a mosonmagyaróvári, a gönci és a berettyóújfalui járásban megháromszorozódott a két népszámlálás közötti időszakban a külföldiek száma. Az ok pofon egyszerű. Tömegesen vesznek itt házakat a német és a holland nyugdíjasok, mert abból a pénzből, amit otthon nyugellátásként kapnak, itt olyan színvonalon és olyan környezetben élhetnek, ami náluk elképzelhetetlen.

Koszóvóiak jönnek, és azonnal mennek

Persze az is igaz, hogy az elmúlt három évben brutálisan megnőtt a menedékkérők száma. Amíg 2012-ben csak 2157, addig 2013-ban már 18 900, 2014-ben pedig már 42777 ember kért menedéket Magyarországon. Idén év elején pedig még meredekebben kezdett a statisztika. Február 6-án egy nap alatt 1233 koszovóit fogtak el a zöldhatáron, Ásotthalom környékén, vagyis majdnem fele annyit, ahányan 2012-ben menedéket kértek Magyarországon. Azóta azonban normalizálódott a helyzet. Húsvétkor már csak három koszovói lépte át illegálisan a magyar határt. És az addig érkezettek java is tovább ment nyugat felé.

A pirézeket is

Persze hiába volt alacsony a menedékkérők és a külföldiek aránya a korábbi évekhez képest, 2012-ben megnőtt az idegenellenesek aránya, és ez 2013 után, 2014-ben is magasabb maradt, mint a kétezres évek átlaga volt. 2015 áprilisában pedig a felnőtt lakosság 46 százaléka azon a véleményen van, hogy az országba menedékkérő be ne tehesse a lábát. De nemzetiség szerint is utáljuk őket. Az arabok, a romák, a kínaiak, az afrikaiak és a románok elutasítottsága a legnagyobb, de a pirézek megítélésén sem sokat javított, hogy nem is léteznek. Csak a Tárki találta ki őket évekkel ezelőtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik