Belföld

Ingyennetet minden faluba! – íme, Deutsch kérdései

Deutsch-Tamas(1910d489-db87-4abc-9b2e-ee6425dacf0c)(960x640).jpg (Array)
Deutsch-Tamas(1910d489-db87-4abc-9b2e-ee6425dacf0c)(960x640).jpg (Array)

El lehet olvasni a Deutsch Tamásék által összeállított húsz tételes kérdéssort a választási lehetőségekkel. Egyelőre csak elmélkedhetünk, nem szavazhatunk. Tudták, hogy az emberek nem trollok?

Deutsch Tamásék készen állnak arra, hogy megmondjuk nekik, mit akarunk. Mostantól, azaz szerdától elérhető a magyar internetről szóló felmérés, az InternetKon húsz kérdése, amelyet több ezer beérkezett javaslatból desztillált és fésült össze a miniszterelnöki megbízott és csapata. Válaszolni még nem lehet rájuk, csak elolvasni és elmélkedni, hogy a felajánlott lehetőségek közül melyikre kattintunk majd, ha május 18-án élesedik a rendszer.

A kérdéssor valóban lefed nagyjából mindent az adóterhektől (természetesen internetadóról nincs szó, bár ironikusan az e körüli balhéból indult az egész kezdeményezés) az ingyenwifin és a netsemlegességen át a netes zaklatásig és csalásig. A nép döntése alapján intézkedik majd a kormány, azaz a törvényhozás a beérkezett válaszokon múlik majd. Remélem, a konzultálók komolyan veszik az egészet, felvilágosultan és felelősségteljesen döntenek, mi pedig végignézhetjük például, hogy a KLIK hogyan, miből és milyen közbeszerzéssel szereli majd fel a legkorszerűbb eszközökkel és szélessávval az iskolákat, miután kötelező lesz neki. Na de félre a gúnyolódással, nézzük a hátteret!

„Az internetkon.hu oldal február 3-án indult el azzal, hogy összegyűjtse azokat a javaslatokat, amelyeket a magyar nép internetügyben kíván” – írtuk három hónapja. „Azok ugyanis nem felülről érkeznek majd – jól is néznénk ki, ha a Fidesz-KDNP-frakció első két sora találná ki, miről szóljon az internet –, hanem bármely 14. életévét betöltött magyar állampolgár kérdezhet, javasolhat, hozzászólhat. Az érdemi megnyilvánulásokat összegyűjtik, ennek végeredménye pedig egy 18-20 tételes kérdőív lesz, amit bárki kitölthet, és ebből aztán majd tényleg kiderül, mi az internet a zalaegerszegi műkörmösök, bábonymenyeri gazdák, belbudai irodalomprofesszorok és erzsébetvárosi hipszterek szerint.”

Azóta közölték: majdnem ötezer bejegyzés érkezett, ebből 2770-et lehetett komolyan venni. Végül több mint ezer konkrét kérdést írtak össze lenyesegetve a hasonlóakat. Szerdai sajtótájékoztatóján Deutsch már csak 2270 konkrét javaslatról beszélt; a kérdésemre, hogy hogyan és miért szűkítették tovább a választékot (rájöttek, hogy 500 mégis trollkodás?), a politikus először nagyvonalúan feltételezte, hogy bizonyára hónapokig tartó vakáción voltam, ahol nem volt net, „hiszen a honlapon ott van minden, azt meg mindenki eldöntheti saját szíve alapján, mi fontos belőle”, ő aztán nem szeretné elvenni tőlem a szerkesztés örömét. Éppen elkezdtem magam komolyan rosszul érezni, amikor Szabó László informatikus, az InternetKon tanácsadója kijavította: Deutsch egyszerűen rosszul mondta a számot, ami még mindig 2770, a honlapon pedig dehogyis van fönt minden, „a trollkodást, ami egy érdekes életforma, nem hoztuk nyilvánosságra, hiszen azzal csak őket segítenénk”. Mindenesetre élvezettel olvasták őket.

Akárhogy is, itt a húsz végső kérdés, a kérdőív pedig május 18-ától vár minden 14 évnél idősebbet. Deutsch szerint példátlan, hogy ilyen széleskörű és demokratikus egy törvényhozást közvetlenül befolyásoló felmérés, az életkor-határ pedig alacsonynak tűnhet, de hát nincs mit tenni, a kamaszok a legintenzívebb használók, és ők bírnak a leghatározottabb elképzeléssel a világ dolgairól. Ami az idősebbeket és azokat illeti, akik kevésbé vannak képben: minden kérdéshez magyarázatot fűznek, a túlságosan bonyolult fogalmak tisztázására pedig ott van a honlap Szájbarágó menüpontja, ahova a kérdőivről

hiperlinkek

ugrasztják majd át az embert, ha nem ért valamit. A konzultáció természetesen csak a neten zajlik, ne nyomtassák ki, ne küldjék el Deutschnak levélben, fölösleges!

Az azonosítás egyszerű lesz, vagy az ügyfélkapun keresztül léphetünk be, vagy külön regisztrálunk az internetkon.hu-ra „a lehető legegyszerűbb módon”, ami esetünkben a teljes nevünket, születési időnket, lakcímünket és állampolgárságunkat jelenti; vagy használhatjuk a Facebookot is. Aki nem jut internethez (azaz kétmillió hat-nyolcszázezer honfitársunk), azt várja az 1200 e-Magyarország Pont.

Az adatvédelmi szabályozás szerint tilos összekapcsolni a személyes és a véleményadatokat, ahogy a különböző azonosítókat is, utóbbiakat ráadásul össze sem lehet vetni az állami adatbázissal. Ha valaki tehát nagyon akar, háromszor is beléphet: ügyfélkapuval, regisztrációval és Facebookkal, utóbbin ráadásul kamuprofillal is, azaz, ha valakinek nagyon sok ideje van, billentheti a statisztikát. Deutsch azonban nem fél a trolloktól, hiszen

„az InternetKon a bizalom párbeszéde”,

abból indul ki, hogy „mindenki el akarja mondani a véleményét a világról, nem abból, hogy az emberek l’art pour l’art stikliket akarnak végrehajtani.” Ez olyan – fogalmazott –, mint úgy felszállni egy buszra, hogy tudjuk, nem ellenőrzik a jegyet.

Kedves olvasó! Ön akkor is lyukasztana? Ha nem, inkább nem konzultáljon az internetről. A kormány nevében is köszönjük. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik