Belföld

A török hódításról is kellett írni a töriérettségin

érettségi (Array)
érettségi (Array)

Az írásbeli első részben olyan feladatokat kaptak, mint a török hódítás, az ENSZ vagy a jelenkori népességrobbanás – írja az Eduline.hu.

A Nyugat-római birodalomról, a reformációról, a török hódításról, az osztrák-magyar kiegyezésről, a két világháború közötti Magyarországról, a második világháborútól a rendszerváltásig terjedő időszakról valamint a jelenkori népességrobbanásról kaptak kérdéseket a diákok a középszintű töriérettségi első, rövid feladatokból álló részében – tudta meg az eduline.

Az érettségi harmadik napján 1 254 helyszínen 74 626-an vizsgáznak középszinten, míg emelt szinten 113 helyszínen 6 372 diák tesz érettségit. Történelemből középszinten angol, francia, horvát, német, olasz, orosz, spanyol, szerb és szlovák nyelven; emelt szinten angol, francia, horvát, német, spanyol, szerb és szlovák nyelven is tesznek vizsgát.

60 százalékban van magyar történelem

A történelem középszintű írásbeli vizsgája 180 percig tart. Az írásbeli vizsga két feladatsorból áll, az egyszerű, rövid választ igénylő feladatok, valamint a szöveges (kifejtendő) feladatok megoldásából. A vizsgázó a rendelkezésére álló időt tetszése szerint oszthatja meg az egyes feladatok között és megoldásuk sorrendjét is meghatározhatja.

Az írásbeli feladatsort mintegy 60 százalékban a magyar, 40 százalékban pedig az egyetemes történelemhez kapcsolódó feladatok alkotják. Az összes feladat mintegy felét a XIX. és a XX. század történelme adja.

Szükséges segédeszköz a középiskolai történelmi atlasz, amelyről a vizsgázó gondoskodik, továbbá vizsgacsoportonként legalább három példány helyesírási szótár, amelyet a vizsgabizottságot működtető intézmény biztosít.

Emelt szinten egy órával hosszabb

Az emelt szintű írásbeli 240 percig tart. Az írásbeli vizsga két feladatsorból áll (I. egyszerű, rövid választ igénylő feladatok megoldása, II. szöveges – kifejtendő – feladatok megoldása). A vizsgázó először az I. feladatlapot oldja meg. A dolgozatokat a 90 perc leteltével a felügyelő tanár összegyűjti. Ezután kerülhet sor a II. feladatlap kiosztására és megoldására.

Az írásbeli feladatsor megoszlása hasonló a középszinthez és a segédeszközök is megegyeznek.
A feladatok megoldásának értékelése központilag kidolgozott javítási-értékelési útmutatók alapján történik

Ajánlott videó

Olvasói sztorik