Belföld

A gyerekprogramok is áldozatául eshetnek a vasárnapi boltbezárásnak

libri dedikálás (Array)
libri dedikálás (Array)

A könyvesboltok munkavállalói 10-12 ezer forinttal kevesebbet vihetnek haza a vasárnapi bérpótlék kiesésével.

A hétvégente, főleg nagyobb könyvesboltokban tartott gyerekprogramok, felolvasások, dedikálások is áldozatául eshetnek a kötelező vasárnapi zárva tartásnak – mondta Kopcsányi Zoltán, a Libri Könyvkereskedelmi Kft. kereskedelmi igazgatója szerdán, a Portfolio konferenciáján.

A Pénzcentrum tőle idézi: a kötelező vasárnapi zárva tartás eddig öt százalékos forgalomcsökkenést hozott a cégnek, és ha továbbra is ez maradna a trend, leépítésekre lenne szükség. Jelenleg azonban terjeszkednek, így az újonnan nyíló boltok felszívhatják a boltzár miatt kialakult munkaerő-felesleget.

„Lehet, hogy voltak, akik elsőre örültek az intézkedésnek, a legtöbb munkavállaló viszont csak most realizálja, mivel is jár mindez” – mondta Kopcsányi, kifejtve, hogy a vasárnapi bérpótlék kiesése miatti havi 10-12 ezer forintos keresetcsökkenés érzékenyen érinti a dolgozókat.

A vásárlókat is érzékenyen érintheti, hogy előbb-utóbb elmaradozhatnak a gyerekprogramok, dedikálások, beszélgetések, mert a forgalom átrendeződése miatt ezekre nem biztos, hogy marad hely. Nem fogják lezárni a fél boltot szombaton egy dedikálás miatt, mert ilyenkor kell behozni a vasárnapi elmaradás nagy részét, hétköznap viszont nincs igény a programokra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik