Belföld

Itt az első kánikula

Hoseg(960x640).jpg (Array)
Hoseg(960x640).jpg (Array)

Az évben először mehet 30 fok fölé a hőmérséklet, szerdától mérséklődik a meleg és záporok, zivatarok is jöhetnek.

A Brit-szigetek közelében örvénylő ciklon hosszan elnyúló frontrendszere Közép-Európa több pontján okoz felhős időt. Keddre a szárazföld felett az időjárási frontok elgyengülnek, illetve észak felé mozdulnak el, és távolabb kerülnek a Kárpát-medencétől. Ugyanakkor erőteljes déli, délnyugati áramlással Olaszországon keresztül május elejéhez képest igen meleg levegő áramlik fölénk a magasban. Hatására az idei évben először az ország több pontján kánikula várható, azaz a hőmérséklet a 30 fokot is elérheti, sőt néhol kevéssel meg is haladhatja.

 
Fotó: Thinkstock 

Kedden az ország nyugati felén reggel és délután lesznek vastagabb fátyolfelhők az égen, így ott több órás, szűrt napsütésre számíthatunk. Keleten időnként több és vastagabb lesz a felhő, de hosszabb-rövidebb napos időszakok ott is várhatók. Az ország nagy részén nem várható csapadék, legfeljebb északkeleten lehet délután elvétve futó zápor. Napközben fokozatosan megélénkül a déli, délnyugati szél, ami a Dunántúl nyugati területein néha meg is erősödik majd. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 26 és 31 fok között valószínű, de északkeleten ennél kissé hűvösebb idő lesz. Késő este 18, 23 fokra számíthatunk.

Szöveges figyelmeztetésében az Országos Meteorológiai Szolgálat felhívja a figyelmet, hogy a kora esti órákban északkeleten helyenként kialakulhat zivatar, amit szélerősödés (50-60 km/óra) kísérhet.

Szerdán eleinte fátyolfelhős, napos idő várható, majd nyugat felől többször erősen megnövekszik a felhőzet. Délutántól szórványosan várható zápor, zivatar. Az északnyugatira forduló szél többfelé megerősödik, északnyugaton, valamint zivatar idején viharossá fokozódhat. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 12 és 17, a legmagasabb nappali hőmérséklet északnyugaton 23, délkeleten 28 fok körül alakul.

Csütörtökön eleinte változóan felhős lesz az ég, majd csökken a felhőzet, kisüt a nap. Napközben helyenként zápor még előfordulhat. Az északnyugati, északi szél többfelé megélénkül, néhol megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 11 és 16, a legmagasabb nappali hőmérséklet 21 és 24 fok között alakul.

Pénteken napos idő várható kevés gomoly- és fátyolfelhővel. Csapadék nem valószínű. Mérsékelt marad a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 6 és 11, a legmagasabb nappali hőmérséklet 21 és 25 fok között alakul.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik