Belföld

A Fidesz szembemegy Orbánnal

Orban-Viktor-a-parlamentben(960x640).jpg (Array)
Orban-Viktor-a-parlamentben(960x640).jpg (Array)

A Fidesz-frakció többsége nem támogatja a halálbüntetést, azt ellenzi Gulyás Gergely, a törvényalkotási szuperbizottság elnöke is – írja a Népszabadság.

A lap azt akarta tisztázni, mit is jelent a halálbüntetés kérdésének „napirenden tartása”, ha a miniszterelnök világossá tette, azt nem akarja bevezetni. A fideszes és kereszténydemokrata politikusok nem tudtak válaszolni. A Fidesz-frakció többsége nem támogatja a halálbüntetést – mondta egy ismert kormánypárti forrás, aki azt jósolta, hogy a téma társadalmi szinten lesz napirenden lesz, „politikai szinten pedig majd elhal”. Szerinte a kérdésben lehet akár nemzeti konzultációt is kezdeményezni, csak értelme nincs. A vitát súlytalanná teszi ugyanis, hogy Magyarországon nem lehet a halálbüntetést bevezetni.

Gulyás Gergely, a törvényalkotásért felelős szuperbizottság elnöke határozottan ellenzi a halálbüntetést. A lapnak azt mondta, abban egyetért a miniszterelnökkel, hogy a vita ténye nem lehet sérelmes, de szerinte csak arra jó, hogy az ellenzők kifejtsék, miért jó az, hogy Magyarországon nincs halálbüntetés. Lázár Jánossal ellentétben Pelczné Gáll Ildikó és Schöpflin György EP-képviselő sem híve a halálbüntetésnek. Azt mondták, azt a végsőkig elleneznék. Volt olyan kormánypárti politikus, aki szerint a Fidesz szalonképesen nem képes jobbról előzni a Jobbikot; az uniós jogba ütköző felvetés csak Vona pártját erősíti.

A KDNP azok után, hogy Rétvári Bence alelnök megerősítette, hívő keresztény nem támogathatja a halálbüntetést, szintén csak arról tud beszélni, hogy vitázni azért lehet. Harrach Péter frakcióvezető a Népszabadságnak azt mondta, a halálbüntetés bevezetése olyan kérdés, amire jogi-gyakorlati lehetőség nincs, de mivel az emberek fejében ott van a kérdés, miért ne vitatkozzunk róla. Ő úgy látja, a tényleges életfogytig tartó büntetés megfelelő védettséget ad. Az Európai Parlament igazságügyi bizottsága Orbán Viktor felvetésére reagálva csütörtökön arról tárgyal, mivel szankcionálható, ha valamely tagállam a halálbüntetést bevezetné.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik