Belföld

Éljen az önálló pallosjog! Éljen Orbán Viktor!

parlament(960x640).jpg (Array)
parlament(960x640).jpg (Array)

Tükröt kapott a miniszterelnök, fideszes kritizálja a kormányt, Mária Terézia pont kétszázhetven éve csinált valamit. Üdv a t. Házból.

16.16 Se pallos, se sokkolás

Leperegnek lassan a napirend utánik is. Az imént még Novák Előd fohászkodott, emígyen: “Adja Isten, hogy a rendszerváltást mielőbb véghez vihessük.” Aztán felesége, frakciótársa, Dúró Dóra szólt a felsőoktatásban zajló rombolásról. A patkó az utolsó fertályórára – néhány jobbikostól eltekintve – kiürült.

A nap erényeként nyugtázzuk, hogy senki sem élt pallósjoggal, és senki sem használta a frissiben rendszerbe állított brutális sokkolókat.

Elköszönünk a törvényhozástól, méghozzá Gyöngyösi Márton szójátékával – a képviselő Abnormafa programként elmegeti a Normafa programot.

 

15.19 Éljen az önálló pallosjog! Éljen Orbán Viktor!

A redemptiót, vagyis megváltást ünnepli napirend utánijában a fideszes Pócs János. Hogy mi is az?

Ahogy barátunk, a Wikipédia is írja: a redemptio szóval jelölik a magyar történelemben a jászkun kerület önmegváltását, melynek során a gazdag jászok 1745-ben pénzért visszaszerezték a török háborúk után 1702-ben elvesztett korábbi kiváltságaikat. Több éves gyűjtésből és kölcsönökből sikerült összeszedni 575900 forintot, amely egyes források szerint az akkori Magyarország költségvetésével összemérhető nagyságú volt.

A redemptióról szóló diplomát 1745. május hatodikán, vagyis épp 270 éve írta alá Mária Terézia, ezzel állítva vissza a szabad jászok és kunok örökös kiváltságait: a szabad tisztviselő- és lelkészválasztást, a pallosjogot, a révtől, vámoktól és a földesúri szolgáltatásoktól való mentességet.

Nos, ezen mereng Pócs, odáig spilázza a gondolatot, hogy „szabadság sosem pénzből, hanem hitből lesz”, majd magunk sem értjük, hogyan, de oda lyukad ki, milyen nagyszerű volt, amikor „valaki” a rendszerváltásnál kimondta a „ruszkik haza!” felszólítást, utóbb pedig szembeszállt Brüsszellel, hogy „megvédje hazáját”.

A kormány nevében Nagy István földes államtitkár köszönti a Jászságot.

Van ennél följebb? Nincs.

 

13.57 Egy fideszes sem érti ezt az egészet

A kormánypárti Boldog István megtalálta pártja népszerűségvesztésének okát: nem kellett volna lecsökkenteni a falusi polgármesterek illetményét. Folyosói villáminterjú a bérvisszaemelésért kampányoló honatyával – ez itt a rövid verzió, a teljes élményért kattinthatnak ide

Annak meg mi értelme, hogy elveszik a pénzt, de úgy, hogy közben tudják, hamarosan visszaadják?

Én sem értem az egészet. Nekem az a legfontosabb, hogy a polgármesterek megkapják a pénzüket.

Ön egy okos képviselő. Ne mondja nekem, hogy amikor elhangzott a frakcióülésen, hogy „elvesszük, de ígérjük, mindjárt vissza is adjuk”, nem villant át az agyán a kérdés: miért?!

Az egész törvényt egyben tárgyaltuk, és az volt a cél, hogy a törvény átmenjen.

Minden a törvényjavaslatból ki lehet venni, és bele lehet tenni bármit. Ha valamiről már ott látszik, hogy hülyeség, miért hagyták benne?

Mert a kistelepüléseknek kisebb volt a támogatottságuk.

Nem értem.

Hát, ha a frakcióban felvetünk valamit, akkor arról van egy frakciószavazás, és ha a frakciószavazáson valaki alulmarad, akkor az alulmaradt.

Értem, de ha egyszer alulmaradt, akkor az a döntés. Ez esetben miért kell később az alulmaradóknak igazat adni?

Alulmaradtunk, de küzdöttünk, és a vita során kaptunk ígéretet, hogy majd lesz rajta módosítás.

Micsoda baromság ez!

Én élek azzal a jogommal, hogy mint egyéni országgyűlési képviselő, vigyem folyamatosan ezt az ügyet. És amíg nem lesz rajta változtatás, mindig be fogom nyújtani, újra és újra ezt a törvénymódosító javaslatot, és mindig más változatban, természetesen.

 

12.57 A kutyusokat elaltatják, ugye?

A kérdéseknél tartunk, egyet emelünk ki közülük.

Vona Gábor vizslasimogatásával összhangban Egyed Zsolt aggódik a menhelyi ebek ellátásáért és maguknak a menhelyeknek állami apanázsáért, felveteve, hogy a sintértelepeken a pénztelenség miatt néhány hét után leinjekciózzák a gazdátlan jószágokat.

A kérdés amúgy tök jogos.

Az államtitkári válaszból idézünk: “Előkészítésben van egy a kóbor állatokat érintő tervezet.”

 

11.59 Orbán tükre

A 11.27-es posztban már szóltunk a szoci Harangozó “Nézzenek végre tükörbe!” című feszólalásáról. Nos, ennek kapcsán csodás, kék keretbe foglalt tükröt kapott Orbán Viktor. Mivel a miniszterelnök egyéb közfeladatai ellátása miatt nincs a teremben, a pipereeszközt az asztala vette át.

A hosztesz szerepében Heringes Anita (MSZP).

 

11.48 Nők napja helyett a kormány az Anyák napját támogassa!

Évről évre valami kis kedvességgel örvendeztesse meg a kabinet az édesanyákat, családi kedvezménnyel,a négygyermekes családmodell népszerűsítésével, ilyenekkel. A tavaszi öltönyét a levendulából előhúzó jobbikos Novák Előd csapna így két legyet: egy cukiság folyományaként a balos ünnep (nőnap) alól is kirántva a szőnyeget.

 

11.42 Én nem hallgatom a Balogot!

Ezt mondja kicsit magában, kicsit az újságírók felé a folyosón elviharzó, dúló-fúló Kunhalmi Ágnes. Látva indulatát nem merjük megkérdezni, hogy tán ebédelni indul-e.

 

11.27 Képviselőtársaim, arra kérem önöket, nézzenek a szemembe!

Ezt a szoci Harangozó Tamás kéri kormánypárti képviselőtársaitól, majd papírjába mélyedve beszél a trafikok fóliamentesítéséről. “Legyen végre bátorságuk változtatni” – így Harangozó, arra utalva, hogy ki kéne csomagolni a tabacokat.

“Nézzenek végre tükörbe!” című napirend előttijében mellékesen odavág a főminiszternek, megjegyezve: szerinte Lázár János kilóra megvette a trafiktörvénynel a Fidesz vezetőit, s immár láthatóan elhiszi, hogy hamarosan ő váltja majd Orbán Viktort a miniszterelnöki székben.

„Újabb példáját láttuk a gyalázatos politikai demagógiának” – így reagál L. Simon államtitkár. S azzal vádolja Harangozót, hogy egy emberi tragédiával visszaélve támadja a kormányt. Azt már emelt hangon teszi hozzá: a balosok hiába próbálnak éket verni Orbán Viktor s Lázár János közé, ugyanis a kormánypárti frakció egységesen a jelenegi miniszterelnök mögött áll.

 

11.21 Ma tizenegykor nyitott a törvényhozás

B-hét van most, tudják, ez az, amikor nincs interpelláció, jobbára csak lézengenek a képviselők, de azért olykor érdemes benézni. Például a napirend előttik miatt. Sőt lesznek aztán még azonnali kérdések a kormányhoz, amiből bármi kisülhet. Egyebek mellett Paksban paskolnak az ellenzékiek, lesz szó vasárnapi zárva tartásról, maga a miniszterelnök is célkeresztbe kerül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik