Belföld

Húsz hónapja növekszik a születések száma

korhaz(960x640).jpg (kórház, )
korhaz(960x640).jpg (kórház, )

A kormány a jövőben is mindent meg kíván tenni azért, hogy ez a pozitív trend folytatódjon, ne forduljon vissza, mondta az Emmi család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkára anyák napja alkalmából.

Fűrész Tünde hangoztatta, Magyarország családbarát ország, ezért nem csak anyagiakban, hanem szimbolikus gesztusokban is ki akarja fejezni az édesanyák megbecsülését. Tájékoztatása szerint az elmúlt évben 3,2 százalékkal nőtt a születések száma, míg az év első két hónapjában a statisztikai adatok ezt meghaladó, 3,6 százalékos növekedést jeleznek.

A helyettes államtitkár felidézte a kormány eddigi családpolitikai intézkedéseit, köztük a gyed extrát és a családi adó- és járulékkedvezményeket, utóbbinál jelezte: abból tavaly 240 milliárd forint maradt a családoknál. Kitért arra is, hogy a kedvezményeket nagyobb részt, 54 százalékban az anyák vették igénybe. A gyed extra eddigi hatásairól azt mondta, tavaly mintegy harmincezer anya tudott úgy munkát vállalni gyermeke egyéves kora után, hogy közben nem vesztette el az ellátásokat sem, míg a testvérgyeddel (dupla, esetenként háromszoros összegű gyeddel) tavaly mintegy húszezer anya tudott élni. Ez azt jelenti – fűzte hozzá –, hogy tavaly a gyermekek több mint ötöde olyan családba született, ahol a nagyobb gyermek még nem volt hároméves.

Közlése szerint a munkahelyvédelmi akcióprogram keretében több mint negyvenezer anya után vehettek fel járulékkedvezményt a munkáltatók. A helyettes államtitkár a nagymamákat – és így közvetve a gyerekes családokat is – érintő intézkedések között említette a “Nők 40” programot. Tájékoztatása szerint a kedvezményes nyugdíjba vonulás lehetőségével a legfrissebb adatok szerint 135 ezren éltek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik