Belföld

Nem rövidülnek a várólisták

Korhaz-folyoso(960x640).jpg (kórház, folyosó, )
Korhaz-folyoso(960x640).jpg (kórház, folyosó, )

Pedig sok pénzzel igyekeznek javítani a helyzeten. Van, ahol 2023-ban tudnak időpontot adni.

Nagy erőkkel, sok pénzzel igyekszik szabályozni a várólistákat az egészségügyi kormányzat, de azok csak nem hajlandóak rövidülni – írja a Népszabadság. Az adatok tisztításával és terven felüli műtétekkel ugyan sikerült 70 ezerről 45 ezerre csökkenteni az ellátásra várók számát, de a várakozási idők ettől nem lettek lényegesen rövidebbek – hangzott el a Figyelő konferenciáján.

Az év elején jelentette be az egészségügyért felelős államtitkár, hogy a várólisták legfeljebb félévesre kurtítása a cél. Ettől azonban még messze állunk. A legkevesebbet átlagosan három-négy hetet a nőgyógyászati és gerinc-sérvműtétre szorulóknak kell várakozniuk. A legtöbben és legrosszabb helyzetben viszont a térd-, és csípőprotézisre várók vannak: van olyan hazai intézmény, ahol a térd-ízületpótlásra 2023. március közepén van a legközelebb kiadható időpont, igaz, van olyan is, ahol még az idén sora kerülhet a beteg.

Kiss Zsolt, az OEP főigazgató-helyettese szerint elfogadhatatlan, hogy a fájdalommal élő betegeknek éveket kelljen várniuk. Elmondta: a kormányzat ötmilliárd forintot különített el 12 ezer várólistás beteg soron kívüli ellátására. A szabad kapacitással rendelkező intézmények is vállalhatják máshol listára került betegek ellátását. A várólista-kurtítás során több mint felerészben szürkehályog-műtéteket végeznek, 2200-an térdprotézishez, 2300-an csípőprotézishez juthatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik