Belföld

Megakadályoznák az újabb újságíróveréseket

Hassanak oda a médiumok az emberekre, hogy ne verjenek újságírókat - közölte a Közszolgálati Közalapítvány. Remélik, hogy minél hamarabb megtalálja a rendőrség az M1-es Borsa Miklós bántalmazóját.

A Közszolgálati Közalapítvány Kuratóriuma felkérte a Magyarországon működő médiumok tulajdonosait és szerkesztőit: a média sajátos eszközeivel hassanak a közösségre oly módon, hogy többé egyetlen médium munkatársát se. Balogh László, a kuratórium elnöke csütörtökön az MTI-nek elmondta: Borsa Miklós, az M1 híradósának megtámadása óta szerdán üléseztek először, és mint a magyar közszolgálati médiaszolgáltatók tulajdonosa, egyhangú döntéssel fogadta el határozatát.

A határozatban azt írták: a kuratórium mélyen elítéli és tiltakozik azon jelenség ellen, ami szerint napjainkban Magyarországon bármely újságírót, munkájára tekintettel fizikai bántalmazás érhet. A kuratórium reméli, hogy az illetékes nyomozati szervek a bántalmazás miatt megtesznek minden elvárhatót azért, hogy minél előbb megtalálják az elkövetőt, és haladéktalanul megindulhasson ellene a büntetőjogi felelősségre vonás – írták.

Az M1 aktuális csatornán április 14-én közölték, hogy előző hétvégén a munkája miatt megtámadták és bántalmazták Borsa Miklóst, az M1 egyik műsorvezetőjét Balatonfüreden. Először azt kérdezték tőle, ő mondja-e a híreket, majd rátámadtak és ütötték, közben azt ordították neki: “most hazudj!”.

Április 15-én Szabó László Zsolt, az MTVA vezérigazgatója Borsa bántalmazása miatt bejelentést tett a balatonfüredi rendőrkapitányságon. Közleményében azt írta: “megengedhetetlennek és a társadalomra kiemelten veszélyesnek tartja, hogy a közmédia munkatársát vagy bármely állampolgárt a munkája miatt akár szóbeli, akár tettleges támadás érje”. Az MTVA április 23-án azt közölte: Borsa Miklós továbbra is az MTVA munkatársa marad, a híradó képernyőjére ugyan nem tér vissza, de munkáját műsorkészítői területen folytatja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik