Belföld

Uniós jogot sérthet Orbán kérdőíve

gyulai gábor (gyulai gábor)
gyulai gábor (gyulai gábor)

Az alaptörvénnyel is összeegyeztethetetlenek a bevándorlással kapcsolatos nemzeti konzultáció kérdései – véli a Magyar Helsinki Bizottság.

A szervezet menekültügyi programvezetője, Gyulai Gábor az ATV műsorában arra hívta fel a figyelmet, hogy a kérdések eleve úgy vannak megfogalmazva, hogy azokra csak egyféle választ lehet adni, ráadásul értelmezhetetlen fogalmakat használnak. A kormány ma is illegális bevándorlókat és megélhetési bevándorlókat emleget, noha a statisztikák azt mutatják, hogy ma már elsősorban tényleges háborús menekültek érkeznek hozzánk olyan országokból, ahol borzalmas állapotok uralkodnak – Szíriából, Irakból és Afganisztánból.

Gyulai szerint az uniós jogszabályok most is lehetőséget adnak a menekültek őrizetbe vételéhez, jelenleg is több százan tartózkodnak idegenrendészeti fogdában. Az összes menekült azonnali őrizetbe vétele viszont évente 60-70 ezer ember fogva tartását jelentené, erre Magyarországnak nincs kapacitása és az uniós jog sem tenné ezt lehetővé. A kormánynak a tömeges jogsértések miatt perek ezreivel kellene szembenéznie és az alaptörvényen is változtatni kellene.

A programvezető a történelmi tapasztalatokból kiindulva elképesztően felelőtlennek tartja azt az elképzelést, hogy a menekülteknek itt tartózkodásuk ideje alatt dolgozniuk kellene költségeik kitermeléséhez. Gyulai elmondta: a magyar közvélemény európai összehasonlításban rendkívül idegenellenesnek számít, de ez leginkább passzív félelemből és nem tapasztalatból fakad. A Magyar Helsinki Bizottság abban bízik, hogy a magyar társadalomban nem lesz túl nagy fogadókészség az „alantas és félrevezető” propagandára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik