Belföld

Orbán sosem volt még ilyen cinikus

parlamenti folyosó (parlamenti folyosó)
parlamenti folyosó (parlamenti folyosó)

Szél kapott tőle duplatockost. Szépségtapasz: a miniszterelnököt lemegyeikettőzte egy jobbikos. Élőzünk a t. Házból. Van bennünk lélekbátorság.

17.26 Orbán el

És (szinte) mindenki el. Mi is el.

 

17.21 Van Orbánban lélekbátorság?

Új fogalommal ismerkedhetünk az utolsó azonnali kérdést hallgatva, gazdája a jobbikos Z. Kárpát Dániel, s így hangzik a kifejezés: lélekbátorság.

Z. Kárpát áfa-ügyben áll sorompóba Orbán ellen, hangsúlyozza, uniós rekord a 27 százalékos magyar általános sarc, „ezzel szembesülnek a legszegényebb néprétegek”. Szorgalmazza, minden élelmiszerre öt százalékos áfa jusson, az „összes gyermeknevelési cikkre” dettó.

„Van ehhez elég lélekbátorság a kormányban?” – teszi föl a kérdést.

Orbán Viktor ezerszer hallott álláspontja: „A mi felfogásunk az, hogy ne a munkát adóztassuk, hanem a fogyasztást… A legnagyobb veszély, ami fenyeget bennünket, az a munkanélküliség.”

Z. Kárpát erre a „köztünk lévő lélekbátorságbéli különbségről” nyit gondolatmenetet.

Orbán vélhetően rögzíti elméjében a terminust, s ekképpen reagál: „Különbség köztünk lélekbátorságban van, vagy fölötte, nem tudom.” Majd ráforgatja Z. Kárpátra a talicskát, azzal, hogy aki áfát csökkentene, az nyilván máshonnét lenne kénytelen beszedni a szükséges közpénz. Következésképpen: „A Jobbik növelni akarja a személyi jövedelemadót.”

 

16.58 Orbán négyzetre emelte a cinizmust

Szél Bernadett lemondatná Fazekas Sándor földművelési minisztert (a billegő bársonyszékről bővebben itt), ez ügyben azonnalizza Orbán Viktort. Szél elmeséli, próbált bejutni a tárcavezetőhöz, hogy feltegye kérdéseit, de Fazekas „nem fogadott a szobájában”.

Orbán röviden és cinikusan reagál: „Megértettem, hogy Fazekas miniszter úr kerüli önt, és ön ezt sérelmezi, de ez nem ok arra, hogy leváltsam őt.”

Szél nem pattan le, megismétli kérdését.

Orbán erre négyzetre emeli cinizmusát: „Képviselő asszony, a hozzáállását látva még kevesebb esélyét látom annak, hogy találkozót tudjak önnek szervezni a miniszter úrral.”

 

16.48 Orbánt lemegyeikettőzték

„Az ápolók megérdemlik, hogy érdemben foglalkozzunk a helyzetükkel” – ezt Orbán Viktor válaszolja a jobbikos Lukács László Györgynek, aki a fekete köpenyes nővérek akciójával támadja a kormányfőt.

Lukács azonnalijának címe: „Negyven betegre egy ápoló jut. Jól van ez így?”

A miniszterelnök sorolja, mi pénzt tett a kabinet az egészségügybe, s leszögezi, „a következő öt évben folytatni fogjuk a megkezdett munkát”. (Vajon miért pont öt?)

„Kispályás játékot játszanak megyei kettő szinten… ennél nagyobb tempót várunk el önöktől és a kormánytól” – Lukács noszogat így.

 

16.43 Illatos út?

Megvan a tárcánál az az 1,1 milliárd forint, amiből megoldható az Illatos úti vegyiművek területén tárolt, folyamatosan szivárgó hordók elszállítása? Erről érdeklődik a térség képviselője, Hiller István az illetékes minisztertől (földművelés).

Fazekas Sándor még viszonválaszában is mindenféle számokat sorol, csak azt nem böki ki, van-e pénz.

 

16.23 Orbán kiállt Amerika mellett

„A képviselőtársam Amerika-fóbiájával nem tudok mit kezdeni” – ezt már Gyöngyösi Mártonnak válaszolja a kormányfő. Miután a jobbikos politikus nem érti, hazánk mit keres az Iszlám Állam elleni hadműveletekben.

Az amerikafóbiás orbáni válasz vége: „A parlament döntött, a kormány a döntéssel egyetértett. Az ügyet ezzel a parlament lezárta.”

 

16.19 Orbán: Kétszínű, hipokrita és arcpirító

A sertéshús áfájának csökkentése kapcsán azonnalizza Orbán Viktort a szocialista Gőgös Zoltán, azt kifogásolva, a többi húsfélére miért nem terjed ki a mérséklés.

„A kormány rendben be fogja terjeszteni a költségvetést, és ezeknek a kérdéseknek a megvitatására lesz mód” – ennyi a válasz.

Mire Gőgös azt kéri a kormányfőtől, „próbálják lemosni magukról a vádat, hogy csak Mészáros Lőrinc sertéstelepe miatt csökken a disznóhús áfája”.

Orbán szokott reakciója: „Hátrább az agarakkal!” A miniszterelnök szerint a balosok áfa-politikája „kétszínű, hipokrita és arcpirító”.

 

15.37 Jelképesen felakasztották a miniszterelnököt

Mármint Andrássy grófot, a szabadságharcban való részvételéért, 1851-ben, vagyis jóval kormányfői megbízatása előtt. In effigie – ez az ilyen eljárásra a “nemzetközi” kifejezés.

Andrássyt amúgy kora egyik legszebb férfijának tartották, franciaországi emigrációjában a párizsi hölgyek a „szép akasztott” (le beau pendu) néven emlegették.

Szeretne többet tudni Andrássyról? Barátunk a Wikipédia.

 

15.26 Idebent semmi havária – lovasszobrozzunk egyet

Az 1944 előtti állapotra visszaújuló Kossuth tér hamarosan lovas szobrot kap, méghozzá néhai gróf Andrássy Gyula miniszterelnökét. Íme egy korabeli…

…és egy friss fotó, egyelőre csupán a posztamenssel.

 

14.59 Kunhalmi énekel

Megszokhatatlan, ahogy “óvodásokat tanítok mondókára” hanglejtéssel oktat ki államtitkárokat, minisztereket a szocialista Kunhami Ágnes. Annál csak az jobb, amikor bepöccen, és derékból negyven fokot előre dőlve, a patkón keresztül vértolulásos fejjel kiabálja le ellenfelei haját. Most éppen “Migyőzte meg önöket a tervgazdaság működőképességéről?” címmel interpellál.
Bújj-bújj zöld ág
Fotó: Berecz Valter

14.51 A tűzoltó is bilológiai lény – ötezer százalékos béremelés jár neki?

“Biológiai lények vagyunk, értelmes biológiai lények” – mondja Sneider az imént idézett interpellációja végén, azt kritizálva, hogy a tűzoltók jelenlegi nyugdíjkorhatára 65 év. A jobbikos politikus szerint “emelhetik akár ötezer százalékkal a tűzoltók bérét, a tizedik emeletre harminc kilós felszereléssel nem fog tudni felrohanni a tűzoltó” – mármint hatvan fölött.

 

14.46 Lánglovagvédelem

„A katasztrófát nem védeni kell, hanem megelőzni, elhárítani.” Ezt a jobikos Sneider Tamás interpellálja, viccnek titulálva a tűzoltóság átkeresztelését/beolvasztását. Amúgy azt firtatja, a kormány vezetői „miként kívánják helyreállítani a tűzoltókat megillető elismerést”.

Nő az illetmény. Ez Kontrát államtitkár válasza.

Sneider szereti a tűzoltókat, nagyra tartja őket. Kontrát szereti a tűzoltókat, nagyra tartja őket.

 

14.34 Olcsóbb lesz a disznó

“Na és a baromfi?

A malacot a fideszes Bánki Erik lovagolja meg interpellációjában, a csirkés ellenvetést a hétvégén hallottuk egy baromfikereskedőtől a Nagycsarnokban. A mögöttes tény pedig az, hogy öt százalékra csökken a sertéshús áfája, a többi “húsárué” viszont marad ott, ahol van.

Jó ez? Tessék kommentelni.

 

14.03 Meghalt minden haverom, ide járok szórakozni

Ezt a legendás kisgazda, az egykor az Országgyűlés honvédelmi bizottságát vezető nyolcvanhat éves Lányi Zsolt mondja nekünk a folyosón. Meg ezt is: “Otthon már a madarakat lesem az ablakból unalmamban!”

 

13.54 Ne adja az Isten, hogy a Jobbik kormányra kerüljön

Jobbikos napirend előttire reagálva mondja ezt L. Simon államtitkár, majd ráfordul a Fidesz-kabinet gazdasági eredményeinek hurrázására.

 

13.44 Ki a jobb?

Rogán Antal a készülő költségvetésről szól, nem tudja megunni, hogy a szocik a maguk idejében adót emeltek, bezzeg a Fidesz-kormány most csökkentésre gyúr – ha valaki nem tudná, az egykulcsos személyi jövedelemadó 15 százalékra mérséklődik, a kétgyermekesek családi adókedvezménye dagad.

 

13.41 Mi lesz itt? Védőnők napja

Ahogy említettük, A-hét van, vagyis délután egytől napirend előttiek, majd két óra interpelláció, aztán azonnalik – mi nagyjából ezt tudósítjuk végig.

A képviselők (már aki) persze maradnak éjszakáig, a holnap elfogadni szándékozott javaslatok végső módosításait rágják át, hogy aztán könnyű kis napirend utánikkal merüljenek álomba. A témák: az állami földvagyon kezelésének egységesítése, a világörökségi területeken működő üzletekre is kiterjeszthető vasárnapi kötelező zárva tartás, a kereskedelmi napokon történő legkorábbi nyitás reggel hatról fél ötre korrigálása, a banki elszámolás szabályainak módosulása, valamint számos energetikai tárgyú törvényt. S ha minden jól megy, a Magyar Védőnői Szolgálat alapításának századik évfordulója alkalmából a magyar védőnők napjává nyilvánítják 2015. június 13-át.

 

13.31 Legyen semleges nemű ember? Mit diktál a teremtés rendje?

Egyebek mellett ezt a kérdést járja körül Hoffmann Rózsa, aki arról számol be, az elmúlt etapban mi mindent tett az Európa Tanács ülésén.

MInt megtudjuk tőle, semleges nemet egy kontinentális ötlet szerint az kaphatna, aki sem férfinek, sem nőnek nem érzi magát – ez lenne az úgynevezett anonim nem. Hoffmann Rózsa mindezt a teremtés rendjével ellenkezőnek ítéli. A nemüket műtéti úton megváltoztatókról viszont úgy gondolja, az ilyen döntés mindenkinek szíve joga, már ha felnőtt korban teszi, ám a beavatkozás tébé-támogatását ellenzi a magyar kerdemokrata aszony.

 

13.18 Zárják be a zárva tartást!

A kormány csinálja vissza a vasárnapi zárva tartást, szüntesse meg a trafiktörvényt, vagy legalább szedesse le a matricákat a tabakosokról, adja vissza az iparűzési adót és a gépjárműadót, valamint legyen települési pótlék – ezt követeli szintén napirend előtt a szocik vezetője, Tóbiás József.

 

13.12 Szűrben nyomja SRB

Szent György-napról emlékezik meg napirend előtt az LMP-s képviselő. Meg a magyar állatállomány fogyásáról. Meg úgy általában a mezőgazdaság nyomoráról. (A fotó mobilos, a karzatról készült, négyszeres nagyítás, megrendültségtől remegő expozíció; az igazi fotós egyelőre interjún a városban, de mindjárt beér – bocs a minőségért.)

Válaszában Nagy István agrárállamtitkár köszöni a szűrös viseletet, s ennek kapcsán azt a képet próbálja kibontani, hogy a mezőgazdaságban is vissza kell nyúlni az ősi magyar gyökerekhez (lásd még: pásztorkodás), különben végünk. Közepesen kompatibilis gondolat ez a modern élelmiszeripar korszakában.

 

13.08 Meghalt képviselőre emlékezik a t. Ház

Kiss Róbert szombaton hunyt el. Kövér László egy perc néma gyászt vezényel.

 

13.06 Már megint nem oszlott fel a Parlament

Pedig az együttes Szabó Tímea szoci és gyurcsányista támogatással kezdeményezte – na de az illetékes parlamenti bizottság ma délelőtt leszavazta a javaslatot.

Szabó arra fűzte fel ideáját, hogy a Quaestor-botrány miatt “vonalat kéne húzzon” a hatalom, konkrétan a brókerügyekért – Szabó szerint – felelős miniszterelnök.

 

12.59 Rig megcsúszott

Úgy volt, hogy ma teszi le esküjét a tapolcai győző, a jobbikos Rig Lajos, ám a két hete az időközin országgyűlési mandátumot nyerő politikus “nem szüntette meg összeférhetetlenségét”, így két héttel csúszik debütálása a t. Házban.

Hogy mit is jelent ez az összeférhetetlenség? Tavaly óta országgyűlési képviselő nem tölthet be önkormányzati pozíciót, márpedig Rig Tapolcán alpolgármesterkedik a legutóbbi helyhatósági óta. Vélelmezzük, simán elfeledkezett időben jelezni a megfelelő fórumon (megyei választási bizottság?), hogy lemond az alpolgiságról, így csúszik a beülés.

S hogy miért kell még két hetet várni? A legeslegújabb rendben kizárólag A-héten van eskü, B-héten nincs.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik