Belföld

Kiakadt a kormányra a fideszes polgármester

schmidt jenő (schmidt jenő)
schmidt jenő (schmidt jenő)

Schmidt Jenő szerint a minisztériumnak lövése sincs arról, mi a helyzet a „végeken”. Szerinte fel kell számolni azt a megközelítést, ami a „felelős államot” a „felelőtlen önkormányzatokkal” állítja szembe.

Czibere Károly szociális ügyekért felelős államtitkár az ATV-ben beszélt arról, hogy nem lehet az alacsonyabb állami finanszírozásra fogni, ha valamely településen csökkentek a szociális támogatások és azt is mondta, hogy az önkormányzatok ne magukra költsék adóbevételeiket, hanem szociálpolitikára.

„A minisztérium nem tudja, mi a helyzet a végeken” – mondta a Sonline.hu-nak Schmidt Jenő tabi polgármester, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke. A somogyi város vezetője szerint az új törvény azt hozza, hogy nagy különbségek lesznek a segélyezés terén az egyes önkormányzatok között. A minisztérium nincs képben a települési támogatások terén, de nem is lehet, mert ehhez háromezer rendeletet kellett volna átnézni egyetlen hónap alatt – mondta Schmidt.

A huszonhárom megyei jogú város napi helyzetének ismeretéből nem lehet országos következtetésekre jutni, mert a legtöbb probléma a hátrányos helyzetű településekkel van. Cáfolta Cziberének azt a kijelentését is, ami szerint egyik évről a másikra tizenötezerrel nőtt volna az önkormányzati alkalmazottak száma. „Vélhetően a közfoglalkoztatottakat is beleszámolta; a takarító és kulturális közmunkást, az iskolai buszkísérőt. Lehetetlen, hogy ilyen mértékben nőtt volna az önkormányzati bürokrácia” – közölte, hozzátéve, hogy szerinte az sem igaz, hogy az önkormányzatok magukra költenék saját bevételeiket. Az iparűzési adó jelentős része is a kötelező feladatellátásra megy el, szabad forrásfelhasználással kevés település tud élni – mondta a tabi polgármester.

Schmidt megjegyezte: ideje felszámolni azt a kormányzati szereplők esetében egyre gyakoribb, alaptalan megközelítést, ami azt sugallja, hogy van a „felelős állam” és vannak a „felelőtlen önkormányzatok”. Az állam és az önkormányzatok egymás partnerei, ugyanazokat a polgárokat szolgálják. A szociális rendszer átalakítása előtt is jobb lett volna konzultálni, „nem pedig a költségvetési törvényből megtudnunk, hogy áprilistól ez van és punktum” – mondta Schmidt Jenő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik