Belföld

Százezer embert várnak Petőfi újratemetésére

Persze korántsem biztos, hogy valóban Petőfi Sándor maradványait fogják elföldelni július 17-én a Fiumei úti temetőben.

S. László Pest megyei nyugdíjas ötmillió forintot ajánlott fel egy nemes célra: Petőfi Sándor állítólagos Barguzinban kihantolt hamvainak újratemetésére. Megalapozott tudományos bizonyíték ugyan továbbra sincs arra, hogy valóban az 1849-ben meghalt költő maradványait találták volna meg, a Megamorv-Petőfi Bizottság mégis a Fiumei úti temetőben akarja örök nyugalomra helyezni talán-Petőfit. A temetésre százezer ember fog szerintük kimenni – írja a Bors.

Az adakozó nyugdíjas így nyilatkozott nagylelkű ajánlatáról: “Huszonhat éve figyelemmel kísérem a Petőfi-kutatást. Most a cél előtt elérkezettnek láttam az időt, hogy szellemileg és anyagilag és támogassam, hogy egy ilyen nagy költő és forradalmár végre magyar földben nyugodjon.” A temetést szervező Morvai Ferenc meghatódott az adománytól, de hozzátette, mások is adtak némi pénzt. A Petrovics-kriptát nem engedték amúgy felnyitni így új sírhelyet váltottak Petőfinek.

 

Morvai szerint 12 ezer külföldön élő magyar jelezte, hogy elmegy a szertartásra, csak a kanadaiak egy 350 fős repülőt béreltek. Itthon 500 ezer meghívót küldenek szét.

A barguzini legenda 1989-ben terjedt el igazán, ekkor ásták ki a maradványokat a Bajkál-tótól nem messze. A szóbeszéd szerint ugyanis Petőfi nem esett el az erdélyi fronton harcolva, csak orosz hadifogságba került, így juthatott el olyan messzire.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik