Belföld

“…” – mondta Deutsch, aki szerint Simicska “terrorista”

Deutsch Tamás (Deutsch Tamás)
Deutsch Tamás (Deutsch Tamás)

Az internetadó ötlete halott, a vasárnapi boltbezárás érdekes, nincs válságban a Fidesz. Egyrészt-másrészt interjú a Heti Válaszban a netügyi megbízottal.

Egyrészt

Deutsch szerint „az Orbán-kormány, a Fidesz és a KDNP nyugodt erő. Egy ilyen kormány pedig érdemi egyeztetéseket folytat, meghallgatja a legkülönbözőbb szereplők véleményét, bevonja őket a döntések előkészítésébe”.

Másrészt

Amikor Orbán Viktor bejelentette az internetadó visszavonását, a netügyi megbízott azt kérdezte tőle, „Ugye, ez komoly?” Ő sem volt tehát biztos abban, hogy „ nem A tanú című film „Elnézést, ez nem a vádirat, hanem már az Ítélet” jelenetét akarják újrajátszani a konzultációval.”

Egyrészt

„Az erőpolitika nyelvén beszélni igenis sokszor jogos, hasznos és eredményre vezető, de (…) voltak alkalmak és ügyek, amikor a párbeszéd módszerével is ugyanazt” tudták volna elérni.”

Másrészt

Deutsch kerülendőnek nevezi „a nyolcvanas évekből itt ragadt pártfunkcionáriusok és szakszervezeti vezetők rosszul öltözött, izzadós műrendezvényeit visszaidéző népfrontos” hacacárét.

Egyrészt

Deutsch elismeri, hogy érdemes megtalálni az arányos középutat a semmire nem jó társadalmi párbeszéd és a senkinek a véleményére nem kíváncsi döntéshozatal között. A „mindenkit érintő ügyekben „őszinte és érdemi párbeszédre van szükség”.

Másrészt

A vasárnapi boltbezárás – amit ő nyitva tartásnak nevez – szerinte azért érdekes, mert a közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy a megkérdezettek alig egyharmada használta vásárlásra a vasárnapot, kétharmada mégis rosszalja a döntést”.

Egyrészt    

„Az internetadó ötlete egyszer és mindenkorra halott”. Immár az adócsökkentés lehetősége van napirenden, a szektor árait közelebb vinnék a fizetőképes kereslethez. „Elvégre a szolgáltatások árai Európa legdrágább harmadába tartoznak, a fizetések viszont a leggyengébb harmadba”.

Másrészt

A hatalmas pénzeket kereső internetes multinacionális vállalkozásokat – Google, Faceebook –, amelyek nem vesznek részt tartalom-előállításban, nem teremtenek munkahelyeket   mindenképpen megadóztatnák.

Egyrészt

Deutsch keményen bírálja mentálisan felkészületlen kormánypárti politikustársait, akik „a problémák megoldása helyett nyilvánosan nyafognak. Holott nehezebb időkben kell lelkileg, érzelmileg a legerősebbnek lenni és leghiggadtabban viselkedni”. Szerinte nincs válság. Ugyanakkor idézi Machiavellit, aki szerint „a politikai siker záloga a jelenlét”, amiben ma nem elég jók.

Másrészt  

A helyzet azért nehéz, mert a Fidesz önmagától vette át a kormányzást, ilyenkor még jobbnak kell lenni. A régi és új baloldal kíméletlen kulturális és médiaháborúba kezdett ellenük, míg náluk „sokakban nem a régi a küzdeni akarás, mintha elapadt volna a harci szellem”, pedig „ugyanúgy folyamatos, kemény izzadságszagú munkára van szükség. Mert, ahogy az LGT énekli, ilyen a boksz”.

Egyrészt

A Fidesz a jövőben is felveszi a harcot a „Jobbik minden elviselhetetlen és elfogadhatatlan szélsőséges megnyilvánulásával szemben”. Pártjában – szerinte – ő az egyik legkeményebb ellenfele a Jobbiknak, amely szerinte – a nemzetközi példák alapján – cukisodásával saját bázisát faragja le.  

Másrészt

Ugyanakkor határozottan azt gondolja, hogy „a posztkomcsi-.szoclib ellenzék kottájából játszanak azok, akik a Fideszt kizárólag a Jobbik elleni küzdelemre akarják hangszerelni”.

Egyrészt

Nem akarja a korrupciógyanús eseteket bagatellizálni. Elismeri, hogy van korrupció, amit azonban azzal magyaráz, hogy „Magyarország jobb állapotban van, mint korábban volt, (…) a szegények köre szűkül, a gazdagabbaké bővül. Az irigységre pedig mindig rá lehet játszani.”

Másrészt

A helyzet ezen a téren is „rengeteget javult Medgyessyék, Gyurcsányék és Bajnaiék gyalázatos kormányzati időszakához képest.”

Egyrészt

Deutsch azzal magyarázza „az ellenzékivé vált” korábbi Fidesz-közeli média bojkottját, „hogy a tulajdonos (Simicska Lajos – a szerk.) nem háborút indított, hanem terrortámadást intézett” Orbán Viktor ellen. „A terroristákkal szemben pedig minden eshetőségre fel kell készülnünk, ezért kellenek az óvintézkedések.

Másrészt

Ezt válaszolta ugyanis Deutsch Borókai főszerkesztőnek, aki nem a helyzetértékelést, hanem az arra adott Fidesz-reakciót vitatta. További részletek a legfrissebb Heti Válaszban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik