Belföld

Halálra késelt trafikoslány: Lázár szerint nem maradhat megtorlatlanul

lázár giró szász (lázár jános, giró-szász andrás, )
lázár giró szász (lázár jános, giró-szász andrás, )

A miniszter a kaposvári gyilkosságról elmondta, ha van összefüggés a dohánybolt külleme és a bűncselekmény között, akkor jogszabály-módosítást kezdeményez.

Paks mellett az Altus-ról is beszélt a kancelláriaminiszter. Lázár János tájékoztatása szerint a bizottság illetékeseitől arra várnak választ, milyen körülmények között, milyen eljárásban választották ki a céget az EU 2014 és 2020 közötti fejlesztési programjainak ellenőrzésére.

Értékelése szerint Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök megbízatása nem végezhető elfogulatlanul és a politikai szempontok figyelmen kívül hagyásával, s ez árt az uniós intézményrendszerrel szembeni bizalomnak.

A tárcavezető felvetette, hogy a megbízás mögött tiltott pártfinanszírozás is lehet, s ez vizsgálatot érdemel.

Paks2: mérföldkő

A Magyarország, Oroszország és az Európai Unió között létrejött nukleárisfűtőanyag-szállítási szerződés mérföldkőnek tekinthető előrelépés az olcsó áram érdekében tett kormányzati erőfeszítések között – ezt is a szokásos csütörtöki kormányintézkedés-magyarázó sajtótájékoztatón mondta Lázár.

Szerinte a brüsszeli hozzájárulás bizonyíték arra, hogy az Európai Bizottságnak nem az a kérdés, épülnek-e új atomerőműblokkok Pakson, hanem az, hogy ezek hogyan valósulnak meg.

Lázár János arról is tájékozatott: a kormány rövidesen dönt arról, mely külföldi menedzsereket hívja Paks 1, azaz a jelenlegi erőmű élére. Azt ígérte, legalább egy háromtagú nemzetközi csoport érkezik majd Paksra. Hozzátette továbbá, hogy a kormány még májusban dönt arról is, Nagy Sándor távozása után ki vezeti majd a Paks 2 vállalatot, azaz az új blokkokkal foglalkozó céget. Ebben az esetben is felmerül nyugat-európai szakértők bevonása – jegyezte meg a miniszter.

ÁSZ-ellenőrzést kér a kormány

Soron kívüli törvényességi ellenőrzést kér az Állami Számvevőszéktől (ÁSZ) a kormány azoknál az önkormányzatoknál, amelyek befektettek brókercégeknél. A kabinet kérése az, hogy az ÁSZ vizsgálja meg, e helyhatóságok milyen körülmények között helyeztek el pénzeket brókercégeknél – mondta Lázár.

A miniszter tájékoztatása szerint 24 olyan önkormányzat volt, amely befektetett a Quaestornál, a Buda-Cashnél, illetve a Hungária Értékpapír Zrt.-nél. A befektetések összege 10,8 milliárd forintot tesz ki.

Költségvetés: április végén jönnek a főbb számok

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter április 30-ig bocsátja a Költségvetési Tanács rendelkezésére a 2016-os büdzsé tervezett főszámait. Lázár János sajtótájékoztatóján megerősítette, hogy május 13-ig benyújtják a parlamentnek a költségvetési előterjesztést. Szerinte az év végi országgyűlési elfogadással szemben az év közepére előrehozott költségvetési szavazás erősíti az átláthatóságot, kiszámíthatóbb költségvetési környezetet biztosít.

A Miniszterelnökséget érintő költségvetési ügyekkel kapcsolatban megemlítette, hogy 2016. július 1-jével legkevesebb 30 százalékos béremelést kapnak a területi közigazgatásban dolgozók összesen 25 milliárd forintos nagyságrendben. Az állami illetékek, díjak tervezett csökkentésének pontos tartalmáról társadalmi konzultáció megindítását javasolja Lázár János, aki ezt a lépést közigazgatási rezsicsökkentésként jellemezte.

Lázár: nem maradhat megtorlatlanul a kaposvári gyilkosság

Elítélte a kaposvári gyilkosságot a Miniszterelnökséget vezető miniszter , és közölte, ha van összefüggés a dohánybolt külleme – például az eltakart kirakat – és a bűncselekmény között, akkor jogszabály-módosítást kezdeményez.

Lázár János jelezte, hogy a szerdai kormányülésen arra kérték a belügyminisztert, hogy akár különleges rendőri egység bevetésével is találják meg az elkövetőt vagy elkövetőket. A brutális kegyetlenség nem maradhat megtorlatlanul – hangoztatta.

Időközben ellkapták a lány gyilkosát, amiről bővebben itt olvashat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik