Belföld

Az Orbán-Csányi-Lázár háromszög és a „Három T”

Csanyi-Sandor(960x640).jpg (csányi sándor, )
Csanyi-Sandor(960x640).jpg (csányi sándor, )

„Viktor szereti Jánost, Viktor szereti Sándort, de János és Sándor ki nem állhatja egymást” – a Figyelő szerint ez a helyzet.

A hetilap az immár hagyományosan rossznak mondható Csányi-Lázár viszony újabb csörtéi után a harc filozófiáját elemzi. Legfrissebb számában arról ír, hogy a Miniszterelnökséget vezető miniszter nem személyes ellenszenv miatt támadja az ország legbefolyásosabb üzletemberét. Lázár János negyvenedik születésnapján több politikustársa előtt is kifakadt, azt mondta, túl sok konfliktusba kergeti bele a „Főnök” (Orbán Viktor). Éppen ezért furcsállják sokan, hogy a meglevőkhöz miért nyit újabb frontot Csányi Sándorral, az OTP Bank elnök-vezérigazgatójával, az MLSZ elnökével.

A Figyelő Lázárhoz közvetlenül kötődő forrásai szerint valójában a miniszternek az a politikai hitvallása, hogy a döntéseket a politikusoknak kell hozniuk, fel kell lépniük azon folyamatok ellen, amikor üzletemberek, üzleti körök a politikusokat végrehajtói szerepre korlátozzák. „Lázár szerint, ha az ember a politikában hosszú távra tervez, akkor néhány lapot már időben ki kell tenni az asztalra”. Azt gondolja, Orbán Viktor köthet kompromisszumokat a Fidesz kormányzati sikere miatt, kiegyezhet a magyar nemzeti nagytőkével, de ő tudatosan nem akar jó kapcsolatot a befolyásos üzleti körökkel. „Lázár ügyes politikus, megtanulta, hogy a legerősebbe kell belekötni, hogy őt erősnek lássák.”.

A Figyelő szerint a harcot Csányi is komolyan veszi, ráadásul ő nem pusztán a magyar gazdaság elsőszámú ereje, de Orbán Viktorhoz is mintha ismét egyre közelebb kerülne. A kormányfőnek pedig van elég harca, a Simicska Lajossal történő, egyre látványosabb szakítása miatt most aligha akar újabb frontot az üzleti élettel. A bankár elleni támadásokat politikai fontossága és munkabírása miatt mégis elnézi miniszterének. A miniszterelnök részéről Lázár János akciói – a kommunista kultúrpolitika kategóriáival élve – leginkább a tűrtbe sorolhatóak, Orbán a konfliktust nem tiltja, nem támogatja. A kormányfő azt szeretné, ha leülnének a felek, és egy kávé mellett tisztáznák a helyzetet.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik