Belföld

A Jobbik keményebben odalépne a bankoknak

Jobbik (Jobbik)
Jobbik (Jobbik)

A Jobbik el szeretné érni, hogy a pénzintézetek ne háríthassák ügyfeleikre a bankadót és a tranzakciós illetéket. Az alapvető élelmiszerek, valamint a gyermekneveléshez szükséges cikkek áfáját pedig öt százalékra csökkentené.

A Jobbik komoly fenntartásokkal kezeli, hogy a kormány a “nagy hitelminősítő intézetek kedvéért” már az év első felében el kívánja fogadni a jövő évi költségvetést – mondta Z. Kárpát Dániel, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője sajtótájékoztatóján. Szánalmasnak és izzadtságszagúnak nevezte azt, hogy a kabinet az adócsökkentés büdzséjének mondja a tervezetét.

Magyarország a legtúladózottabb ország lett

Z. Kárpát Dániel szerint ugyanis Magyarország Európa legtúladóztatottabb országa lett azt követően, hogy 2010 óta negyven különböző új adót vezettek be, illetve emeltek meg, köztük olyan máshol nem létező terheket, mint a “sampon- és művirágadó”.

A jobbikos képviselő “kozmetikai jellegű enyhítésnek” minősítette az szja 15 százalékra csökkentésének tervét, valamint azt is, hogy a sertéshús áfája 5 százalékra csökkenhet. A Jobbik szerint ugyanis valódi könnyebbséget csak az alapvető élelmiszerek, valamint a gyermekneveléshez szükséges cikkek áfájának ilyen mérséklése jelenthet.

Nagy tartalék van a bahajtásban

Az ellenzéki politikus szerint az áfacsökkentés fedezete a forgalmi adók hatékonyabb behajtása lehet, ebben ugyanis jelenleg 1200 milliárd forintos tartalék van.

Z. Kárpát Dániel hangsúlyozta továbbá, hogy a kormány nem tett semmit annak érdekében, hogy a pénzintézetek ne háríthassák át a bankadót és a tranzakciós illetéket, holott ellenőrzésekkel el lehetne érni, hogy ne az “egyszerű emberek” fizessék ezeket a terheket is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik