Belföld

In Memoriam Népstadion

népstadion (népstadion)
népstadion (népstadion)

1953. augusztus 20-án adták át a Népstadiont. 160 millió foritnból építették fel anno. A stadion az évek alatt a legkülönfélébb rendezvényeknek adott otthont. 2020-ban Budapest is házigazda lesz az Eb-n, amit már az új Puskás Ferenc stadionban rendeznek. A tervek szerint 2018-ra elkészülő létesítmény 68 ezer 156 néző befogadására lesz alkalmas és 100 milliárd forintba kerül majd. Körülnéztünk a stadion rejtett és kevésbé rejtett zugaiban.

Az épület egyik jellegzetes része a felső karéj, amit 2001-ben életveszélyessé nyilvánítottak. A felső nézőtér lezárásával a maximális nézőszám 28 ezer főre csökkent.

1998-ban megépült VIP-páholy, majd 2002-ben, a legendás balösszekötő 75. születésnapján kapta meg hivatalosan a Puskás Ferenc Stadion nevet.

1953. augusztus 20-án adták át az akkor európai szinten is modernek számító 78 ezer férőhelyes létesítményt. Manapság már nem nevezhető modern labdarúgó arénának, hiszen a játéktér messze helyezkedik el a nézőktől. A létesítmény nem képes kiszolgálni a 21. századi szurkolói és sportolói igényeket, ráadásul az Európai Labdarúgó Szövetség szigorú előírásainak sem felel meg. Az évek alatt alkalmatlanná vált a legrangosabb nemzetközi mérkőzések megrendezésére.

Az elmúlt hatvan évben elsősorban a labdarúgók és az atléták otthona volt, de az 1980-as évektől a leghíresebb hazai és külföldi előadók koncertjeit is itt rendezték.

A labdarúgók öltözője a szokásos egyszemélyes, faborítású “fakkokon” kívül minden szükséges eszközzel fel volt szerelve. A mindekori válogatott labdarúgók ebben a medencében áztatták fáradt végtagjaikat és a masszőrpadon is megfordult egy-két “aranyláb”, állt előtte egy-két “aranykéz”.

A stadionban lévő telefonközpont mai formáját a hatvanas években nyerte el. A központ a rádiós és a nyomtatott sajtó képviselőit szolgálta ki.

IA magyar gyártású telefonközpont a Telefongyár terméke. A crossbar megjelenéséig ez jelentette a világszínvonalat. A Népstadion eredményjelzőjét is ilyen technika működtette.

A sporteseményeken kívül rengeteg más rendezvénynek adott otthont a stadion. Itt koncertezett  a Queen, a The Rolling Stones, Michael Jackson, Guns N’ Roses, 1991-ben II. János Pál pápa budapesti látogatásakor a stadionban tartott találkozót a fiatalokkal.

2014 Június 7-én, a kazahok elleni barátságos mérkőzésen (3-0) lépett utoljára pályára a Puskás Ferenc Stadionban a magyar labdarúgó-válogatott. A végső döntés értelmében a “stadion a stadionban” koncepció szerint épül meg az új Puskás, amely a világon egyedülálló épület lesz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik