Belföld

Habony-ügy: a Fidesz.hu lebuktatta Orbán Viktort

habony(1)(650x433).jpg (habony)
habony(1)(650x433).jpg (habony)

2012. április 2-án nemcsak az Index, hanem a kormánypárt hivatalos weboldala szerint is miniszterelnöki tanácsadó volt Habony Árpád.

Aznap írt az Századvégről, mint az Orbán-kormány agyáról az Index, amely szerint a cégcsoporttal a miniszterelnök AKKORI tanácsadója, Habony Árpád volt az összekötő. A portál egy olyan fotót is közölt, amelyen – állítása szerint – Habony Árpád TEK-es testőre is szerepelt. Az Index szerint három éve Habonynak és Heim Péternek volt a legnagyobb befolyása a Századvég-csoportra, a cégnél saját irodája is volt. Az Index akkor azt írta, hogy Habony is részt vett Schmitt Pál nagy visszhangot kiváltó tévéinterjúra való felkészítésén is.

2012. április 2-án még nem volt ennyire kínos Habony Árpád, hiszen a Fidesz.hu is így számolt be a köztársasági elnök lemondásáról.

„Schmitt  Pál beszédét követően Orbán Viktor miniszterelnök társaságában a parlamenti dolgozószobájába ment, később csatlakozott hozzájuk Kövér László, Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője, Giró-Szász András kormányszóvivő és Habony Árpád miniszterelnöki tanácsadó is.

Néhány hete a Fidesz mellett hivatalosan is agytrösztként bábáskodó Századvég stratégiai igazgatója a Magyar Narancsnak “ösztönös zseninek” nevezte Habonyt, de a tanácsadókról azt mondta, Orbánnak azok nem is kellenek.

„Hogy lehetnének és egyáltalán milyen tanácsadói lehetnek egy olyan embernek, aki közel három évtizede a politika első vonalában harcol? Kis túlzással Orbán a saját maga tanácsadója és stratégája. (…) Az más kérdés, hogy beszélget-e emberekkel, kikéri-e a véleményüket.”

Arra a kérdésre, mitől Habony Orbán legbefolyásosabb tanácsadója, azt válaszolta, hogy „Árpád egy legenda, miért akarnám varázstalanítani?”

A legenda korábban gyakori vendége volt a fideszes rendezvényeknek. Rogán Antal azt mondta róla, hogy neki és a miniszterelnöknek is szokott tanácsokat adni, Lázár János ugyancsak elismerte, hogy ő is ki szokta kérni véleményét.

Így jutottunk el 2015. áprilisáig, amikor Orbán Viktor bejelentette, hogy nincs a kifizetési listán Habony Árpád, és nem is a tanácsadója. Sajtóhírek szerint még a fideszesek is végtelenül cinikusnak nevezték, hogy Orbán megtagadta Habonyt, hiszen valójában tényleg ő az új Simicska, és épp a miniszterelnök akaratából építi új jobboldali médiabirodalmát.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik