Belföld

Palkovics: Még nem hátrált meg a kormány az oktatási reformmal

palkovics lászló (palkovics lászló)
palkovics lászló (palkovics lászló)

Az oktatási államtitkár szerint a mostani megbeszélés csak az egyeztetés egyik lépcsője volt. Szerinte az állam felelőssége, hogy ne költsük el feleslegesen a pénzünket.

Palkovics László szerint nem fújt visszavonulót a kormány, ugyanis a mai Felsőoktatási Kerekasztal-megbeszélés csak egy állomása volt a szaktárca egyeztetéseinek. Az EMMI felsőoktatásért felelős államtitkára az RTL Magyarul Balóval című műsorában azt mondta, hogy bár megmarad a nemzetközi tanulmányok szak, azt át kell alakítani, mert nem jól képzik a szakembereket.

Szerinte nem jó az a szemlélet, hogy az egyetemeken mindent lehessen tanítani, mert az szembemenne azzal a kormányzati szándékkal, hogy a felsőoktatási intézmények értékes diplomákat adjanak. Azt mondja, az állam felelőssége, hogy az állampolgárai ne költsék értéktelen diplomára a pénzüket.

Palkovics László tagadta azt a sajtóértesülést, miszerint eredetileg úgy akarták, hogy nemzetközi tanulmányokat csak a Közszolgálati Egyetemen lehessen tanulni. Szerinte ilyet ők soha sem szerettek volna. A társadalmi tanulmányok alapszak megszüntetésével kapcsolatban hangsúlyozta, hogy azt a Magyar Rektori Konferencia kifejezetten kérte.

Tausz Katalin, az ELTE Társadalomtudományi Karának dékánja ugyanakkor ezt a kijelentést a műsor második felében egyértelműen tagadta. A Rektori Konferencia szerinte nem volt döntési helyzetben, és csupán arról volt szó, hogy ez fájna a legkevésbé. Főleg akkor, ha az itt kieső hallgatókat a szociológiai szakokon magasabb létszámkerettel kompenzálja az állam. Szerinte a társadalmi tanulmányok egy tipikus bolognai szak. Annak jó, aki nem pontosan tudja még 18 évesen, mit kezdjen az életével, de a harmadik évre – köszönhetően az orientációs képzésnek – már megfelelő irányba tud szakosodni.

Tausz kritizálta a véleményezésre rendelkezésre álló kevés időt. Azt mondta, ő pénteken 16 óra 47 perckor kapta meg a javaslatot, amiről másnapra már meg is kellett írnia véleményét. Nyilvánvalóan nem tudott sem kollégáival, sem a szakemberekkel konzultálni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik