Belföld

Egyetemi botrány: a hallgatók nem adják fel

elte tüntetés (elte, tüntetés, )
elte tüntetés (elte, tüntetés, )

Több százan vettek részt a fórumból demonstrációvá alakult megmozduláson. Az Emmi előtt a hallgatók bejelentették, folytatják a tüntetést.

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, több egyetemi szakot megszüntetne az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) egy kiszivárgott tervezet szerint. Az ELTE Társadalomtudományi Karát érzékenyen érintené, a nemzetközi tanulmányok alapképzés megszűnése (csak mesterszak formájában maradna meg), a társadalmi tanulmányok BA szak pedig teljesen megszűnne.

Folytatják, de mára vége

Helyszíni beszámolók szerint a tömeg megérkezett a minisztérium elé, ahol különféle zászlókat feszítettek ki, az egyikre például az volt írva, hogy „Harcolunk, hogy tanulhassunk”. Van, aki azt javasolja, hogy menjenek át a Parlament elé, de ebből az ötletből nem lett semmi, a fórumnak indult délután az Emmi előtti tüntetéssel ért véget.

A demonstrálók szerda este 6 órára újabb tüntetést hirdettek meg, ha addig az érintett minisztérium nem vonja vissza a szakmegszűntetések tervezetét.

 Kép: MTI / Szigetváry Zsolt

Az EMMI elé vonulnak

Az ELTE-s fórum végén a résztvevők úgy döntöttek, átvonulnak a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem elé, ahol hasonló fórumot rendeztek. A helyszínen lévő kollégánk jelezte, időközben a BME-s fórumnak is vége, a tiltakozó hallgatók onnan a Corvinus elé vonulnak, majd az Emberi Erőforrások Minisztériumához, ott fejeződik be a tüntetés.

A tömeg lassan odaér az EMMI elé, az Abcúg szerint az MSZP-s Kunhalmi Ágnes is a tömegben vonul, az Átlátszó Oktatás pedig azt írja, hogy a tömeg a „Szabad ország, szabad egyetem” rigmust skandálja, az autósokat pedig arra kérik, hogy dudáljon, aki egyetért velük.

Palkovics: „Ez a hallgatókon múlik”

A Műegyetemen tartott fórum végeztével Palkovics államtitkár újságírói kérdésekre válaszolva elmondta, a BME-s formatervező szak megmentésére lát esélyt, a nemzetközi tanulmányok szakról azonban holnap születik döntés, a Felsőoktatási Kerekasztal ülésén döntenek róla, írja az Abcúg.

Az utcán tüntetőknek is üzent az államtitkár, szerinte többféleképpen is lehet demonstrálni, az egyik a BME-s módszer, akik párbeszédet kezdeményeztek, míg a másik az utcán vonulás, mondta. „Ez a hallgatókon múlik” – tette hozzá Palkovics.

A tanárok és a hallgatók fórumot szerveztek, ahol Mezey Barna az ELTE rektora közölte: a pénteken nyilvánosságra hozott, elfogadása esetén szakok megszüntetését is jelentő tervezet még az első változat, amelyről tárgyalnak majd, hétfő este például a Magyar Rektori Konferencia ülésén.

 Kép a fórumról / Facebook

Mint mondta, az egyetem vezetőjeként kötelessége képviselni a hallgatókat és az ELTE hagyományait, valamint “mindazon szakokat, ahol az ország legjobbjai tanulnak”.

Tausz Katalin, a társadalomtudományi kar dékánja azt hangsúlyozta: a siker záloga az oktatók és a hallgatók egysége, ennek egyik megjelenése a mostani fórum is. Hangsúlyozta: elutasítanak minden olyan döntést, amelyhez nem készült hatástanulmány, és amelyet nem előzött meg egyeztetés.

A megszüntetni kívánt nemzetközi tanulmányok alapképzési szak példáját említette a dékán, utalva arra, hogy a diákok többsége költségtérítéses hallgató volt, az ott végzettek 36 százaléka továbbtanult, 46 százalékuk munkába állt, az átlagos diplomás pályakezdőkénél magasabb bruttó bérrel.

Ne az állam döntsön!

Több felszólaló is arról beszélt: napirendre kell tűzni a felsőoktatás súlyos problémáit, amelyek – többi között egyes szakok tanárhiánya – a mindennapokban is tarthatatlan helyzeteket okoznak, ugyanakkor mind több fiatalt indítanak arra, hogy külföldön kezdjék meg vagy folytassák tanulmányaikat.

 Kép: MTI / Szigetváry Zsolt

Hosszas taps kísérte a diákok – már a rendezvény előtt közzétett – követeléseinek felolvasását. A résztvevők által megszavazott 6 pontos követelés pedig a következő:

  1. A minisztérium vonja vissza a szakok megszüntetésére vonatkozó előterjesztését és a felsőoktatási törvény módosításának tervezetét.
  2. Felsőoktatási autonómiát! Követelték, hogy a jelentkezők szabadon választhassák meg az egyetemeiket, szakjaikat.
  3. Szükség van olyan szakemberekre, akik értenek a társadalomtudományokhoz, az EU-hoz és a nemzetközi kapcsolatokhoz, vagyis ne tiltsák be az ilyen szakembereket kinevelő szakokat!
  4. A XXI. században ne az állam döntse el, hogy kiből mi lesz! Az állam egyetlen képzést se tiltson be.
  5. Hozzák nyilvánosságra a döntéseket alátámasztó hatástanulmányokat. Transzparenciát, egyeztetést és szakmaiságot követeltek. Ne szülessen döntés az egyetemistákról az egyetemisták nélkül.
  6. A kormány szembemegy a nemzetközi és az európai trendekkel, aláássa a jövőt és ellehetetleníti Magyarország érvényesülését.

Nem az állam dönti el, milyen szakma létezhet és milyen nem. Az állam egyetlen képzést sem tilthat be, illetve monopolizálhat a kormány egyeteme számára – hangsúlyozzák, követelve, hogy hozzák nyilvánosságra a döntéseket alátámasztó hatástanulmányokat. Megjegyzik: a tervezett szakmegszüntetésekkel a kormány szembemegy a nemzetközi és európai trendekkel, aláássa a jövőt, és végképp ellehetetleníti Magyarország érvényesülését a világban.

Időközben kiderült, az ELTE társadalomtudományi kara mellett a pszichológus-hallgatókat és a kart is a megszűnés fenyegeti, 500 millió forintot vonhatnak el tőlük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik